Στη Μέση Ανατολή, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Η ένταση μεταξύ του Ιράν και των Ηνώμενων Πολιτειών, ολοένα και αυξάνεται και όλα δείχνουν ότι μια ένοπλη σύρραξη δεν είναι κάτι πολύ μακρινό. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο Ιράκ με τις συνεχείς αψιμαχίες, δείχνει έτοιμη να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

 

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται αποφασισμένη να μην το επιτρέψει αυτό. Επανέλαβε τη «δέσμευσή» της να επαναφέρει «την ισορροπία» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να «αποτρέψει» το ξέσπασμα σύρραξης στην περιοχή. Το Ριάντ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει δεσμευμένο στην «επίτευξη ισορροπίας στην αγορά (πετρελαίου) και εργάζεται για τη σταθερότητά της σε βιώσιμη βάση» και υπόσχεται ότι «θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να αποτρέψει οποιονδήποτε πόλεμο», καθώς επιδιώκει «πάντα» την «ειρήνη».

 

Όμως αυτό, δεν σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου είναι σταθερή. Προχθές, το βαρέλι σημείωσε ισχυρή πτώση, δεχόμενο πιέσεις από τα στοιχεία τα οποία έδειξαν νέα άνοδο στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

 

Έτσι, είδαμε υποχώρηση του προθεσμιακού συμβολαίου Ιουλίου 2019 για το Brent κατά -1,94% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,78 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξεως του -2,90% στα 61,30 δολ. ανά βαρέλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του API, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 480,2 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 599 χιλ. βαρέλια.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ΤΕΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ EXIT POLL ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια ΕΕΤ για την απώλεια του Γιώργου Μιχελή