Συνεχώς αυξάνονται οι κλινικές στις ΗΠΑ που υπόσχονται θεραπείες με βλαστοκύτταρα για παθήσεις των αρθρώσεων, χρόνιο πόνο, ακόμη και κοροναϊό τώρα τελευταία, παρά τις προειδοποιήσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, ότι τα βλαστοκύτταρα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή για θεραπείες των παραπάνω ή άλλων νόσων.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διαπιστώθηκε ότι 20 ασθενείς που έλαβαν προϊόντα από βλαστοκύτταρα ομφαλίου λώρου, προσβλήθηκαν από βακτηριακές λοιμώξεις.

Μάλιστα, για την επιβεβαίωση ότι οι λοιμώξεις προέρχονταν από τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) πραγματοποίησαν τεστ στειρότητας (από βακτήρια) σε κλειστά και ανοιγμένα φιαλίδια που περιείχαν τα παράγωγα των βλαστοκυττάρων και στη συνέχεια προχώρησαν σε αλληλούχιση του γονιδιώματος στα μικρόβια που βρέθηκαν τόσο στα φιαλίδια, όσο και τους ασθενείς.

Οι καλλιέργειες επιβεβαίωσαν την μόλυνση 20 ασθενών με μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο. Σύμφωνα με τη μελέτη οι 14 ασθενείς είχαν προσβληθεί από Ε. Coli και 7 από εντεροβακτήριο κλοάκη, και από αυτούς οι 19 χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι ασθενείς αυτοί, που είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη, επιχειρούσαν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς, οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα και χρόνιο πόνο. Όσο για τα κλειστά φιαλίδια των παραγώγων των βλαστοκυττάρων στα 22 από τα 34 βρέθηκαν μέχρι και 16 είδη εντεροβακτηριδίων, πολλά από τα οποία εξαιρετικά ανθεκτικά στην αντιβίωση, όπως π.χ. ο πρωτέας.

Στους ασθενείς χορηγήθηκαν τα παράγωγα των βλαστοκυττάρων με ένεση στα γόνατα, τους ώμους ή ακόμη και την σπονδυλική στήλη, δύο πήραν το διάλυμα ενδοφλέβια, ενώ ένας σε μορφή ρινικού σπρέι. Οι ασθενείς εμφάνισαν τοπικές λοιμώξεις στο σημείο της ένεσης, παρουσίαζοντας σηπτική αρθρίτιδα, ενώ πέντε πήραν το φάρμακο ενδοφλέβια οπότε ανέπτυξαν μόλυνση στο αίμα, ενώ πέντε είχαν και τοπική και γενικευμένη λοίμωξη από τη μόλυνση στο αίμα. Και ενώ ο μέσος χρόνος νοσηλείας υπολογίστηκε σε 9 ημέρες, η νοσηλεία έφτασε μέχρι και 58 ημέρες. Όσο για το είδος των λοιμώξεων, δέκα ασθενείς παρουσίασαν λοίμωξη από πολλαπλά μικρόβια.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, χρειάζεται στείρα τεχνική για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από διάφορα εντεροβακτήρια. Αυτό που διαπιστώθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η μόλυνση στα φιαλίδια συνέβη μετά τη λήψη των βλαστοκυττάρων.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι ενώ έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων στο αιμοποιητικό σύστημα, δεν έχει αποδειχθεί η θετική τους δράση στην αποκατάσταση των χόνδρων ή την επιδιόρθωση των αρθρώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠιο δύσκολες οι εξετάσεις για μια ανώτατη θέση στο Δημόσιο
Επόμενο άρθροΠώς κερδίζει η ναυτιλία από τον «εμπορικό πόλεμο»