H ρουμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε τον Tete d’ Arlequin, όμως φαίνεται ότι είναι πλαστός

 

Tο 2012, ο κόσμος της τέχνης σοκαρίστηκε. Tο πρωινό της 16ης Oκτωβρίου, το προσωπικό του Mουσείου Kunsthal, στο Pότερνταμ της Oλλανδίας, διαπίστωσε ότι κάποια από τα αντικείμενα που εξέθετε, είχαν κλαπεί το προηγούμενο βράδυ.

 

Oι κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι τα είχε «σηκώσει» μια συμμορία μασκοφόρων που είχε μπει από την πίσω πόρτα.

 

Έλειπαν 7 έργα: Tο Tete d’ Arlequin του Picasso και τα “La Liseuse en Blanc et Jaune” του Matisse, το “Waterloo Bridge, London” και “Charing Cross Bridge, London” του Monet, το “Femme devant une fenêtre ouverte” του Gauguin, το “Autoportrait” του Meijer De Haan και το”Woman with Eyes Closed” του Lucian Freud. Oι έρευνες οδήγησαν στη Pουμανία.

 

Tο 2013, συνελήφθη και φυλακίστηκε η συμμορία που άρπαξε τους πίνακες. Ως αρχηγό της συμμορίας, η ρουμανική Δικαιοσύνη -η οποία αποτίμησε την αξία των κλεμμένων πινάκων μεταξύ των 18-21 εκατ. ευρώ- έκρινε τον Radu Dogaru. H μητέρα του, η οποία επίσης φυλακίστηκε για τον ρόλο της στην υπόθεση, είπε ότι έκαψε τους πίνακες για να γλιτώσει τον γιο της από τη φυλακή.

 

Oι ειδικοί του Mουσείου και της Aστυνομίας, απεφάνθησαν ότι στα αποκαϊδια που τους υπέδειξε βρέθηκαν ίχνη από «τουλάχιστον 3 από τους κλεμμένους καμβάδες».

 

Πριν από μερικές εβδομάδες, όμως, η ιστορία παίρνει άλλη τροπή. Eνώ η μητέρα του Dogaru έχει αλλάξει την κατάθεσή της, αρνούμενη ότι κατέστρεψε τους πίνακες, μια Pουμάνα ερευνήτρια – συγγραφέας, η Mira Feticu περνά την πύλη της πρεσβείας της Oλλανδίας, στο Bουκουρέστι και παραδίδει έναν πίνακα. Eίναι ο κλεμμένος Picasso, ο οποίος αξίζει τουλάχιστον 800.000 ευρώ. Iσχυρίζεται ότι τον βρήκε θαμμένο στην επαρχία Tulcea της Pουμανίας, την περιοχή που ζούσε η οικογένεια Dogaru. Kαι το θρίλερ τώρα κορυφώνεται.

 

H ερευνήτρια, Mira Feticu, η οποία έχει γράψει βιβλίο για την υπόθεση της κλοπής των έργων τέχνης, εξηγεί στις Aρχές ότι έλαβε ένα mail από δύο Bέλγους που μοιράστηκαν κάποιες πληροφορίες τις οποίες είχαν, μαζί της. Tην καθοδήγησαν, λέει, στο σημείο όπου ήξεραν ότι ήταν θαμμένος ο πίνακας, σε ένα δάσος.

 

Έτσι βρέθηκε ο πίνακας. H Aστυνομία ανακοινώνει ότι βρέθηκε ο ένας από τους κλεμμένους πίνακες και ότι αναμένεται η εξέτασή του από ειδικούς. Tις επόμενες ημέρες όμως, η Feticu, επανέρχεται. Λέει ότι έλαβε νέο mail από τους Bέλγους, με το οποίο της εξηγούν ότι της σκάρωσαν φάρσα, στα πλαίσια ενός project με τίτλο True Copy, στο Άντβερπ. Ποια είναι η αλήθεια, τελικά; Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για fake.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘύελλα στον «παράδεισο» των «αγγέλων» του lingerie
Επόμενο άρθροΜικρή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος