Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, 11:38

Ο ποδοσφαιριστής της Πόρτο, Μούσα Μαρεγκά εγκατέλειψε το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εις βάρος του ρατσιστικά συνθήματα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκτός έδρας νίκης (2-1) επί της Βιτόρια Γκιμαράες στο πρωτάθλημα.

Ο 28χρονος επιθετικός από το Μαλί, σημείωσε το γκολ της νίκης στο 60ο λεπτό και γιόρτασε το γκολ δείχνοντας το δέρμα του και απαντώντας σε ορισμένους οπαδούς της «οικοδέσποινας» που τον αποδοκίμαζαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα για την αντίδρασή του, προσπάθησε να φύγει από το γήπεδο, κάνοντας κίνηση προς τα κάτω των αντιχείρων του προς το πλήθος, αλλά συγκρατήθηκε από τους συμπαίκτες του για μερικά λεπτά.

Ο προπονητής της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεισάο αναγκάστηκε τελικά να τον αντικαταστήσει στο 72ο λεπτό.

 

«Είμαστε εντελώς αγανακτισμένοι», δήλωσε ο Κονσεισάο στους δημοσιογράφους. «Επιτέθηκαν στον Μαρεγκά από την προθέρμανση, είμαστε όλοι μια οικογένεια εδώ, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, το ύψος ή το χρώμα των μαλλιών μας και όλοι μας αξίζουμε τον σεβασμό. Αυτό που συνέβη εδώ, είναι εξωφρενικό. Ξέρω ότι οι οπαδοί εδώ είναι πολύ παθιασμένοι με την ομάδα τους και πολλοί οπαδοί δεν εκπροσωπούνται από μερικούς από τους ανθρώπους που ήταν στο πλήθος σήμερα».

Ο Μαρεγκά δημοσίευσε αργότερα ένα σχετικό μήνυμα στο Instagram αποκαλώντας τους οπαδούς που τον στόχευσαν «ηλίθιους», επικρίνοντας επίσης τον διαιτητή του αγώνα, Λουίζ Γκοντίνιο.

«Θα ήθελα επίσης να αναφέρω τις ευχαριστίες μου στον διαιτητή που δεν με υπερασπίστηκε και μου έδωσε μια κίτρινη κάρτα για την υπεράσπιση του χρώματος του δέρματός μου. Ελπίζω να μην τον συναντήσω σε ποδοσφαιρικό γήπεδο ποτέ ξανά», πρόσθεσε.

Η Liga της Πορτογαλίας καταδίκασε το επεισόδιο:

«Η Liga δεν συμφωνεί ποτέ με πράξεις ρατσισμού, ξενοφοβίας ή μισαλλοδοξίας που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια των ποδοσφαιριστών ή οποιωνδήποτε ανθρώπων», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της. «Θα κάνουμε τα πάντα, για να εξασφαλίσουμε, ότι αυτό το επεισόδιο και όλα τα άλλα ρατσιστικά περιστατικά δεν παραμένουν ατιμώρητα. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας αγώνας όπου τα χρώματα των ομάδων δεν έχουν σημασία και όλοι πρέπει να έρθουν μαζί για να εξαλείψουμε αυτήν την μάστιγα από το παιχνίδι».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Πόρτο, Φρανκίσκο Μάρκεζ, πρόσθεσε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο Μαρεγκά έτρεξε και έφυγε από το γήπεδο και η Πόρτο αναγκάστηκε να κάνει μια αντικατάσταση λόγω του ρατσισμού».

Η πορτογαλική εφημερίδα A Bola ανέφερε ότι κανένας παίκτης της Πόρτο δεν μίλησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά το παιχνίδι, ως ένδειξη αλληλεγγύη για τον Μαρεγκά.

Ο προπονητής της Βιτόρια, Ίβο Βιέρα, δήλωσε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει το περιστατικό, καθώς δεν ήταν σίγουρος για το τι συνέβη.

«Προτιμώ να μην μιλήσω για μια κατάσταση χωρίς να γνωρίζω όλα τα γεγονότα, αλλά εάν ο παίκτης έχει προκληθεί, τότε δεν θα έπρεπε να συμβεί», είπε.

Η Πόρτο είναι δεύτερη στην βαθμολογία, έναν βαθμό πίσω από την Μπενφίκα μετά από 21 αγώνες.  

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝ26: Eγκαταλείπει τη Βρετανία η ψηφιακή τράπεζα που έφερε στην Ελλάδα τις μηδενικές προμήθειες
Επόμενο άρθροΜε κόλλυβα και όχι πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Κεφαλογιάννης στο Βόλο