«Παρά την αβεβαιότητα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού, έχουμε την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν και ευκαιρίες, καθώς η χώρα μας βγαίνει από την υγειονομική κρίση». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου με θέμα τη χρηματοδότηση προγράμματος εσωτερικού τουρισμού.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, τόνισε, ωστόσο, πως από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση «μπορεί ένα κομμάτι να πρέπει να πάει στον κοινωνικό τουρισμό και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στην επικοινωνία για να φέρουμε ξένους τουρίστες». Όπως επισήμανε, είναι άλλη η οικονομική επίπτωση από τα χρήματα που έρχονται από τους τουρίστες του εξωτερικού: «Η οικονομική τους επίπτωση είναι τελείως διαφορετική. Μιλάμε για άλλον πολλαπλασιαστή της οικονομίας…».

Ο υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι εξόχως δυναμική, και ότι ίσως ανακαλύψουμε ότι «ο αναβαλλόμενος τουρισμός», που όλοι πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει το 2021, δηλαδή ο πόθος των ανθρώπων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, «μπορεί ένα κομμάτι του να εξελιχθεί και φέτος!». Συνεπώς, είπε, πρέπει να διαμορφώσουμε το πακέτο των μέτρων, ώστε να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες, περιλαμβανομένων και των αναγκών μετακίνησης.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κεγκέρογλου τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος άμεσης στήριξης του εσωτερικού τουρισμού. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα, ώστε να υπάρξει η κρίσιμη μάζα για να λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, και πάνω σε αυτό να προστεθεί το ποσοστό από τον εξωτερικό τουρισμό…» υποστήριξε. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη, πέραν της επιδότησης για 5-6 ημέρες διαμονής και της ημιδιατροφής να καλυφθούν και έξοδα μετακίνησης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε μέτρα και για τις μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρά παντοπωλεία) σε τουριστικές περιοχές που δεν βοηθήθηκαν, επειδή οι ΚΑΔ τους δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους από τον κορονοϊό.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα αρχίζει και επιλύεται διότι φεύγουμε από την λογική των ΚΑΔ. Πρώτο βήμα ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή του Μαρτίου, ενώ «θα υπάρξει και δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου θα μπουν οι τζίροι Απριλίου και Μαΐου, κι εκεί τα εποχικά μίνι μάρκετ θα μπορούν να καταγραφούν». Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως η προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι μαζικά φορολογικά κίνητρα, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, διότι δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠοιοι είναι οι νέοι διοικητές σε 32 δομές φιλοξενίας προσφύγων
Επόμενο άρθροAυξάνει η COVID-19 τον κίνδυνο θρόμβωσης;