«Σήμερα οι συνθήκες για την Ελλάδα είναι διαφορετικές από το 2015 και πιο ευοίωνες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες εξαγωγείς, γιατί με τις επιδόσεις τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες και πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη ως τιμώμενο πρόσωπο στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στην αίθουσα εκδηλώσεων Αllegro του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τους εξαγωγείς γιατί όχι μόνο άντεξαν την προηγούμενη περίοδο μιας εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας για την Ελλάδα και την προοπτική της στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, αλλά έχουν πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια της Εθνικής μας οικονομικής -και όχι μόνον- ανάκαμψης και έχουν καταστήσει την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία διεθνές οικονομικό κέντρο μεγάλων δυνατοτήτων, μ’ έμφαση στην εξάπλωσή του ιδίως στον ευρύτερο Βαλκανικό Χώρο.

 

Ο κ. Παυλόπουλος επιδοκίμασε την πρόσφατη μετονομασία του ΣΕΒΕ σε «Σύνδεσμος Εξαγωγέων» καθώς τα μέλη και οι δράσεις του καλύπτουν πλέον το σύνολο της επικράτειας και αναφέρθηκε στη συμβολή των εξαγωγών στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που εντείνεται χρόνο με τον χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2018 έφθασε στις 2,5 εκατοστιαίες μονάδες. Η ανάκαμψη των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια επανατοποθετεί τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Διότι η βιώσιμη ανάπτυξη για μια οικονομία, όπως η ελληνική, πρέπει να στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στις εξαγωγές και στην εξωστρέφεια και μετά στην κατανάλωση και στις δημοσιονομικές δαπάνες.

 

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, δείχνουν ότι ήλθε η ώρα και η Πολιτεία ν’ αφιερωθεί περισσότερο στην ενίσχυση των εξαγωγών και στα προβλήματα των εξαγωγέων, διαμορφώνοντας ιδίως ένα σταθερό και ουσιαστικό πλαίσιο ενισχύσεων.

 

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δυναμική των Ελλήνων εξαγωγέων και των ελληνικών προϊόντων που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και έχουν κατακτήσει τους ξένους καταναλωτές. Τόνισε επίσης το σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων η πολυπολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τα αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

 

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντόπουλος απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητική πλακέτα για την πνευματική προσφορά του στο Έθνος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε λειτουργία η τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας τον Νοέμβριο
Επόμενο άρθροΘα βγούμε στις αγορές την «κατάλληλη στιγμή»