Στην απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, στην σκληρή ανακοίνωση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου και στην υποβάθμιση από τον οίκο Μούντις της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προστέθηκε η νέα προειδοποίηση του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που  χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα προκλητικό βήμα, την εξαγγελία Τσαβούσογλου για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση  γεωτρήσεων σε  περιοχή «την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.»

Κύπρος: Πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση- «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε»

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως περιμένει ότι τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 θα αρχίσουν να φθάνουν στη χώρα του το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου και επισημαίνει ότι «το ζήτημα έχει τακτοποιηθεί».

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφος εν πτήση κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την ανατολική Μεσόγειο: “Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο;… Ο κ. Μακρόν είναι πολύ ατζαμής σε αυτές τις δουλειές. Δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε αυτή τη δουλειά».

Διαψεύδει το ΥΕΘΑ δημοσιεύματα περί μεταφοράς στρατευμάτων στο Ανατ. Αιγαίο

«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. «Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019» η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.

Γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου ξεκίνησε το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, στην 6η Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές σε αυτό μεροληπτικές και εκτός πραγματικότητας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις

Μόλις ένα 24ωρο μετά τα σαφή μηνύματα από την Μάλτα, ο πρωθυπουργός από την ακριτική Χάλκη που τον υποδέχτηκαν οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού ξεκαθαρίζει προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στις οποίες πάντα θ’ απαντά.

«Στην τακτική της επιθετικότητας απαντάμε, η Ελλάδα είναι ισχυρή και δυνατή, οι ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το ηθικό είναι υψηλό. Οι συμμαχίες μας είναι οι ισχυρότερες από ποτέ»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Φ. Γεννηματά: Σαφής και κατηγορηματική καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Ο κ. Ερντογάν παραβιάζοντας ευθέως το διεθνές δίκαιο, κλιμακώνει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης, ακόμα και με προσωπικές πλέον επιθέσεις σε χώρες και ηγέτες της ΕΕ», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Η κυρία Γεννηματά με γραπτή της δήλωση κάλεσε την «Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, να εξασφαλίσει την σαφή και κατηγορηματική καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται την Πέμπτη. Καθώς και την αναγγελία συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εάν οι παράνομες ενέργειες συνεχιστούν».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.»

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δυο ημέρες τα στρατιωτικά κλιμάκια Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχίσουν τον κύκλο των συνομιλιών τους αυτή τη φορά στην Άγκυρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Φαίνεται πως η Τουρκία επιμένει να ζητά πτήσεις στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδια πτήσης ή έλεγχο από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Οι διπλωμάτες και στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην ομάδα είναι κατηγορηματικοί, εξηγώντας με κάθε τρόπο στους Τούρκους, πως εκτός από θέμα Εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας, τίθενται ζητήματα ασφάλειας πτήσεωνμε βάση τους διεθνείς κανόνες που έχουν θεσπιστεί και τηρούνται πολλές δεκαετίες, από τη συνθήκη του Σικάγο την οποία η Άγκυρα δεν υπέγραψε ποτέ.

ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Φασουλάς
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠολιτικές διαστάσεις προσέλαβε η επίθεση εργοδότη κατά Επιθεωρητή Εργασίας (video)
Επόμενο άρθροΑλ. Τσίπρας: Το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου (video)