Ιερείς προβάλλουν υποτιθέμενα θαύματα σε συγκεκριμένους ναούς με αποτέλεσμα πολίτες να συρρέουν σε αυτούς για να… θεραπευτούν. Θρησκευτικές ομάδες ποστάρουν στο Facebook εικόνες και ιερά κειμήλια που «δακρύζουν». Μοναχοί προφητεύουν το τέλος του κόσμου ή δεινά που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

Μα, θα αναρωτηθεί κανείς, συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 2022; Υπάρχουν ψευδοπροφήτες, πλάνητες και αγύρτες; Οχι απλά υπάρχουν, αλλά την τελευταία διετία, την περίοδο της πανδημίας και της γενικότερης κρίσης τα φαινόμενα αυτά αυξήθηκαν ανησυχητικά, επισημαίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια μακροσκελέστατη εγκύκλιο που μοιράστηκε στις μητροπόλεις και τις ενορίες και διαβάστηκε στους ναούς την περασμένη Κυριακή με στόχο να στείλει μήνυμα στους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων που μπορεί να κινούνται είτε στα όρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και εντός αυτής μπορεί να μην είναι μεγάλος, αλλά το φαινόμενο έχει αυξηθεί. «Στη σημερινή εποχή πλήθυναν οι εντός της Εκκλησίας ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έχουν παρασύρει έναν αριθμό πιστών και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε σχίσμα ή αίρεση. Αλλοι από αυτούς έχουν αυτοδιορισθεί διδάσκαλοι και μελλοντολόγοι και ταράσσουν τους πιστούς με διάφορες κινδυνολογίες. Αλλοι παρερμηνεύουν λόγια συγχρόνων ή και παλαιοτέρων αγίων και τα παρουσιάζουν σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο σκέψης.

Αλλοι αναφέρονται σε ανώνυμους γέροντες ή γερόντισσες που βρίσκονται εν ζωή, οι οποίοι προφητεύουν επικείμενες καταστροφές και πολέμους και αρκετές φορές μάλιστα θέτουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, και όταν δεν πραγματοποιηθούν, αντί να σιωπήσουν από ντροπή, δεν χάνουν τη διάθεσή τους, αλλά θέτουν εκ νέου άλλες ημερομηνίες. Αλλοι επίσης εμφανίζουν ιερά αντικείμενα που δακρύζουν, αιμορροούν και παρουσιάζουν διάφορα άλλα έκτακτα και θαυμαστά φαινόμενα» σημειώνει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος.

Οπως προσθέτει, η Εκκλησία αναμφισβήτητα αποδέχεται και τα άγια αντικείμενα και τις άγιες εικόνες και την εκδήλωση ποικίλων φαινομένων της θείας Χάριτος διά μέσου αυτών. Αλλά καλεί τους πιστούς να τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά με «πολλή προσοχή και διάκριση».

Μπορεί η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της να μη μιλάει με… ονόματα και διευθύνσεις για όσους προχωρούν σε αυτές τις αντιπνευματικές ενέργειες, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος όμως δεν μάσησε τα λόγια του. Σε δηλώσεις του σε εκπομπή της Πελοποννήσου κατήγγειλε πως «υπάρχει μία μεγάλη πληγή που λέγεται Αγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος ότι δήθεν γίνονται θαύματα». Συμπλήρωσε δε πως ένας άγιος ποτέ «αν έκανε ένα θαύμα δεν θα το διαφήμιζε. Ο ίδιος ο Χριστός πολλές φορές έλεγε στους θεραπευμένους μην το πεις πουθενά. Το βασικό των Αγίων είναι η ταπείνωση. Οχι η διαφήμιση. Οταν λοιπόν σε αυτόν τον χώρο δήθεν γίνονται θαύματα κάθε μέρα, πηγαίνουν τηλεοράσεις και το δείχνουν παντού και υπάρχει μάλιστα μονίμως κανάλι που δείχνει την κατάσταση αυτή, καταλαβαίνετε  ότι αυτό είναι απαράδεκτο».

Οργανώσεις

Η Ιερά Σύνοδος καλεί παράλληλα τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και για τη νέα προσηλυτιστική εκστρατεία της νεοπροτεσταντικής οργανώσεως «Ελληνική Ιεραποστολική Ενωση». Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η οργάνωση διατυπώνει ανιστόρητους και προσβλητικούς ισχυρισμούς σε πρόσφατη ενημερωτική της ανάρτηση στο Διαδίκτυο.

Μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι: «Η Ελλάδα είναι ένα έθνος που το Ευαγγέλιο έχει σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί». Η κίνηση αυτή φέτος προχώρησε σε ευρείας κλίμακας εκστρατεία με την ονομασία «Operation Joshua – Κάθε σπίτι», κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-9 Ιουλίου 2022, στους νομούς Καρδίτσας, Αμφισσας και Φθιώτιδας. Ισχυρίζεται ότι έχει διανείμει 1.308.213 Καινές Διαθήκες σε 7.000 χωριά. Με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης διαμοιράζει και ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚατεχόμενα: Διήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Τουρκίας – Κοινή συνέντευξη με Τατάρ
Επόμενο άρθροΤούρκοι αναλυτές: Μόλις δείξουμε ότι είναι έτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις η Ελλάδα κάνει βήμα πίσω