Σημαντική επιτυχία για τις εθνικές θέσεις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει για πρώτη φορά τη λήψη στοχευμένων μέτρων στην περίπτωση συνέχισης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Πλέον η Τουρκία γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες ανάλογες των απειλών και της προκλητικότητας της» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου που σε συνέχεια συγκεκριμένων ενεργειών η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως τέτοια απόφαση με στοχευμένα μέτρα δεν έχει παρθεί ποτέ».

Ν. Αναστασιάδης: Οι φιέστες του Γιαβούζ προκάλεσαν τους ευρωπαίους

Σε ερώτηση της ΕΡΤ ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι οι πανηγυρισμοί κατά τον απόπλου του Γιαβούζ από την Τουρκία για την ΝΑ Μεσόγειο, ήταν εικόνες καταλυτικές που έπεισαν του ευρωπαίους εταίρους να κατανοήσουν την τουρκική διγλωσσία και να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα.

«Δεν θεωρώ ότι ένα ‘θερμό’ επεισόδιο αναμένεται… οι πανηγυρισμοί ήταν αυτοί που έπεισαν του ευρωπαίους εταίρους ότι άλλα λέγουν οι Τούρκοι και άλλα πράττουν….» απάντησε σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Στόχος η αποδυνάμωση της έντασης»

Αθήνα και Λευκωσία, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την αποκατάσταση της διεθνούς τάξης και αποδυνάμωσης της έντασης.

«Από την πλευρά μας θα συνεχίζουμε να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε τη γείτονα χώρα να σταματήσει αυτές τις ενέργειες παραβατικότητας… Λύση του Κυπριακού από εκεί που το αφήσαμε στο Κραν Μοντανά» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στήριξη Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Αρωγός στην ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών Αθήνας και Λευκωσίας, ήταν η έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν που είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

«Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

 

Το διπλωματικό παρασκήνιο

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων Αθήνας και Λευκωσίας σε πολλά επίπεδα.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν να κλονίσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία λόγω των δικών τους συμφερόντων. Όμως, η πίεση των χωρών του νότου και τα επιχειρήματα Τσίπρα – Αναστασιάδη πως οι φραστικές καταδίκες δεν επιφέρουν απτά αποτελέσματα η Ευρώπη πείστηκε ότι δεν μπορεί να παίρνει μέτρα κατά τρίτων χωρών και όχι για εκείνα που αφορούν κράτη μέλη της.

Και στην περίπτωση της Κυπριακής ΑΟΖ είναι ισχυρά τα συμφέροντα Ιταλίας και Γαλλίας που έχουν αναλάβει τις εξορύξεις. Κάτι που αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις διαβεβαιώσεις παροχής ασφάλειας του ΕΜ. Μακρόν στον Α. Τσίπρα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η πρόταση διασφάλισης των εξορύξεων με την παρουσία μιας γαλλικής αρμάδας είναι μεγάλη υπόθεση και κάτι περισσότερο από ισχυρό μήνυμα προστασίας των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Με τη βεβαιότητα της ασφάλειας ο πρωθυπουργός έδωσε την είδηση πως η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στη ενεργειακή σκακιέρα, ανακοινώντας συμφωνία με την Exxon Mobil για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην Κρήτη. Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η υπογραφή για έρευνα αξιοποίηση με την Exxon Mobil.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η Τουρκία πήρε το μήνυμα, ακόμα και αν για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας καθυστερήσει την ερμηνεία.

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απαντά με νέες προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζει ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα».

«Η Τουρκία δεν μπλοφάρει και η Τουρκία δεν δέχεται απειλές», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας «πως όταν η Τουρκία λέει κάτι  αργά η γρήγορα το κάνει».

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία

Mια νέα NAVTEX εξέδωσαν οι Τούρκοι. Η περιοχή που δεσμεύεται μέχρι τις 23 Ιουνίου για άσκηση με πραγματικά πυρά είναι αυτή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Tην επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα.

 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε σχέση με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, σχολίασε πως έγινε ένα βήμα, αλλά  θα ήθελε πιο τολμηρές αποφάσεις  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από τη πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, το συνηθισμένο γλυκανάλατο «ευχολόγιο» πίσω από το οποίο κρύβεται ο ρόλος της Τουρκίας ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

 

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας: «Λόγια του αέρα» η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Επόμενο άρθροΟι Σερραίοι στο Πανελλήνιο στίβου Κ20 της Κατερίνης