Ιρανές που ζουν στη χώρα μας μιλούν στην κάμερα του MEGA για το πώς βιώνουν τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα τους και πόσο αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν στο Ιράν.

Από τα επτά της χρόνια, η Έλλη, 31 ετών σήμερα, έμαθε πως ήταν υποχρεωμένη όχι μόνο να καλύπτει το πρόσωπο, αλλά και ολόκληρη την ύπαρξή της – το σώμα της, ακόμη και τις σκέψεις της. Υπήρξε και εκείνη άλλο ένα θύμα της αστυνομίας των ηθών, όταν ζούσε στην Τεχεράνη.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που συνέβαλε στην αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί

«Δεν ήθελα να καλύπτω το πρόσωπο, το σώμα μου. Είχα συνέχεια προβλήματα με την αστυνομία. Με βασάνισαν το 2009 και μετά στο πανεπιστήμιο γιατί φόρεσα πράσινο, το χρώμα της ελευθερίας», αποκαλύπτει η ίδια.

Από τα βασανιστήρια δεν γλίτωσε ούτε η καλύτερή της φίλη. Παραμένει έως σήμερα στη φυλακή, γιατί για λίγα λεπτά κυκλοφόρησε στο μετρό χωρίς τη μαντήλα.

Η Έλλη και η μεγαλύτερή της αδελφή, Σούντε, ήρθαν στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια.

Για να γλιτώσουν από το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας τους. Για να κάνουν μια νέα αρχή.

Αγωνία για τους συγγενείς στην πατρίδα

Οι δύο Ιρανές αδελφές, όση ώρα μιλάνε, κοιτάζουν το κινητό τους με αγωνία. Οι συγγενείς, οι φίλοι τους είναι έξω στους δρόμους της Τεχεράνης, τα νέα από την πατρίδα έχουν σταματήσει να έρχονται.

Τελευταία φορά που επικοινώνησε η Σούντε με την πιο στενή της φίλη ήταν πριν από τρεις μέρες.

Μαζί με Ιρανούς καλλιτέχνες που ζουν στην Αθήνα δημιούργησαν, στο εργαστήριό τους για την εκμάθηση οπτικοακουστικών μέσων, ένα βίντεο για να ακουστεί η κραυγή τους για ελευθερία, η κραυγή του 22χρονου νεκρού κοριτσιού που συνελήφθη και πέθανε, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και έγινε σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης.

Η έκκλησή τους, να γίνουμε όλοι η φωνή που δεν μπορεί να ακουστεί, συγκλονίζει.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί ήταν η σπίθα που άναψε τη μεγάλη φωτιά.

«Είναι ένας αγώνας της νέας γενιάς για την ελευθερία», λένε οι δύο Ιρανές αδελφές.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣιωπηρή παραίτηση: Αφορά πρωτίστως τους κακούς διευθυντές, όχι τους αδιάφορους εργαζόμενους
Επόμενο άρθροΝίκη στην Κύπρο για τον Ολυμπιακό, 88-77 τη Χάποελ Χολόν