Η Ιρλανδία, η αποκαλούμενη «κέλτικη» τίγρης με την χαμηλή φορολογία που προσελκύει χιλιάδες ‘Ελληνες, ήταν στο επίκεντρο της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με την Στέλλα Ξενοπούλου, σύμβουλο επιχειρήσεων και πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στην Ιρλανδία, τον Κώστα Αμπλιανίτη, ακαδημαϊκό ερευνητή στην πληροφορική και τον Γιάννη Συρίγο που έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη πολιτιστική ιστοσελίδα παγκοσμίως.

Με πληθυσμό 5 εκατ. άτομα και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στα 385 δισ. ευρώ και κατά κεφαλή εισόδημα άνω των 80 χιλ. δολαρίων, η Ιρλανδία έχει καταφέρει κάτι που πολλοί αποκαλούν οικονομικό θαύμα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κρίση της Ιρλανδίας που προήλθε από την αγορά ακινήτων και τις τράπεζες αποδείχθηκε ένα διάλειμμα καθώς η οικονομία της χώρας έχει επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την έξοδό της από το μνημόνιο στο τέλος του 2013. Η χώρα, η οποία έχει γίνει διάσημη για τον χαμηλό 12,5% φορολογικό συντελεστή στα εταιρικά κέρδη, είναι έδρα πολυεθνικών όπως η Facebook, twitter κ.τ.λ.

Στέλλα Ξενοπούλου, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Ιρλανδία

Η κ. Ξενοπούλου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουαλία γνώρισε την Ιρλανδία σε μια επίσκεψή της εκεί το 1994. ‘Εχοντας εργασθεί στην Ουαλία και την Φινλανδία, η ίδια πήρε μια βαλίτσα και πήγε στην Ιρλανδία. Στην αρχή αρχή δίδασκε για ξυλεία και εν συνεχεία ξεκίνησε δική της δουλειά ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα δασοπονίας.

Ερωτηθείσα σχετικά για τους νέους ‘Ελληνες που έχουν πάει στην χώρα, η κ. Ξενοπούλου τόνισε πως πάνω από 5000 ΑΦΜ δημιουργήθηκαν μετά την κρίση στην Ελλάδα.

Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει ελληνικό μονοθέσιο σχολείο με ένα δάσκαλο και εκκλησία με Ιρλανδό ιερέα.

Μερικοί ‘Ελληνες ξεκινήσαμε σε εθελοντική βάση ένα φεστιβάλ επιχειρηματικότητας για ‘Ελληνες πριν τρία χρόνια, τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.

Αρκετοί ‘Ελληνες με δική τους εταιρεία συμμετέχουν στο φεστιβάλ, δείχνοντας τι κάνουν ή τι θέλουν να κάνουν. Το φεστιβάλ διαρκεί μια μέρα.

Την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ συμμετείχαν 7 εταιρείες και 150 επισκέπτες, την δεύτερη χρονιά 17 εταιρείες και 250 επισκέπτες και την τρίτη χρονιά 25 εταιρείες με πάνω από 1000 επισκέπτες.

Η κ. Ξενοπούλου ανέφερε πως η Ιρλανδία την βοήθησε να γίνει επιχειρηματίας και η ίδια θεωρεί πως θα πρέπει να βοηθήσει άλλους να κάνουν το ίδιο.

Κώστας Αμπλιανίτης, ερευνητής στον κλάδο της πληροφορικής

Κώστας Αμπλιανίτης

Ο κ. Αμπλιανίτης με σπουδές πληροφορικής στο Βερολίνο, έφυγε από την Ελλάδα το 2016 και πήγε στο Trinity College-το κολέγιο με τους περισσότερους απόφοιτους που ξεκίνησαν startups στην ΕΕ- Ιρλανδία όπου πήρε το διδακτορικό του.

Η έρευνά του επικεντρώθηκε στη δημιουργία 30 ολογραμμάτων αντικειμένων με την χρήση κάμερας κινητού. Το Trinity College σε βοηθά να φέρεις στην αγορά, τόνισε ο ίδιος.

Το αρμόδιο γραφείο (transfer office) του Trinity College βοηθά τους ερευνητές να φτιάξουν πατέντες και τους φέρνει σε επαφή με επενδύσεις. Αυτό συνέβη και στη δική του περίπτωση με αποτέλεσμα να έχει συνεταιριστεί με άλλους, δηλαδή ένα Τσέχο, ένα Πολωνό και ένα Ιρλανδό, για να φέρουν την ιδέα στην αγορά.

Γιάννης Συρίγος, επιχειρηματίας

Ιρλανδία-Γιάννης Συρίγος

Στην προσωπική του ιστορία αναφέρθηκε ο κ. Συρίγος, τονίζοντας ότι πριν 6 χρόνια δούλευε σε εταιρεία ανάπτυξης διαδικτύου στην Ελλάδα.

‘Ομως, δεν έβλεπε να υπάρχουν προοπτικές και αποφάσισε να πάει στην Αυστραλία με την Ιρλανδο-Αυστραλέζα σύζυγό του και να ξεκινήσει, διδάσκοντας σε πανεπιστήμιο και ξεκινώντας μαι ιστοσελίδα παγκόσμιου πολιτισμού. (ancient-origins.net).

Η ιστοσελίδα έγινε η Νο.1 σε θέματα πολιτισμού και ο ίδιος με την σύζυγό του μέσα σε δυο χρόνια πήγαν στη Νότιο Αμερική. Το 2017 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και επέλεξαν την Ιρλανδία λόγω του φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος με την χαμηλή φορολογία, καταγωγής της συζύγου και επειδή ήταν αγγλόφωνη χώρα.

Στην Ιρλανδία, ο κ. Συρίγος βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για να επεκταθεί, δημιουργώντας premium ιστοσελίδα, προσφέροντας σεμινάρια κ.τ.λ.

Πλέον, ξεκινά ένα νέο πρότζεκτ σε συνεργασία με εταιρεία για virtual reality σε πολιτιστικά θέματα.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Ολυμπία Γιαννικοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠολιτική σύγκρουση για εργασιακά-ασφαλιστικό – ert.gr
Επόμενο άρθροΑπάντηση Α. Μιχαηλίδη στις δηλώσεις Π. Λαμπρινούδη, με αιχμές για “κρυφο-ακροδεξιό λόγο”