Η ενέργεια που έχει αποθηκευτεί ως θερμότητα στους ωκεανούς του πλανήτη ισοδυναμεί με την ενέργεια από την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας κάθε ένα δευτερόλεπτο κατά τα τελευταία 150 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιοποίησε ο Guardian.

 

Τουλάχιστον το 90% της παγιδευμένης θερμότητας εξαιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» απορροφάται από τις θάλασσες του πλανήτη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανεβάζει τη θερμοκρασία του αέρα και της ξηράς. Η τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταλήγει στους ωκεανούς, οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της στάθμης τους, ενώ -θερμαίνοντας τα νερά- κάνει πιο συχνούς και έντονους τους τυφώνες και τους κυκλώνες.

 

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Λορ Ζάνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ερευνητές έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ενέργεια που έχει σταδιακά αποθηκευθεί με μορφή θερμότητας στα βάθη των θαλασσών από το 1871 υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με περίπου μιάμιση ατομική βόμβα (σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα) κάθε δευτερόλεπτο.

 

Ακόμα χειρότερα, καθώς η υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί μετά το 1990 εξαιτίας της συνεχούς συσσώρευσης «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι σήμερα πια στους ωκεανούς αποθηκεύεται ενέργεια ισοδύναμη με τρεις έως έξι ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο.

 

«Η συνολική θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς κατά την τελευταία 150ετία, είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια χρήση ενέργειας από όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό», δήλωσε σχετικά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. “Προσπαθώ να μην κάνω συγκρίσεις με τις ατομικές βόμβες, γιατί τις βρίσκω ανησυχητικές. Προτιμότερο να κάνουμε συγκρίσεις με τη χρήση ενέργειας από τους ανθρώπους, κάτι λιγότερο εκφοβιστικό”, πρόσθεσε.

 

Η νέα έρευνα θα βοηθήσει τους ερευνητές να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε διάφορες περιοχές στο μέλλον. “Οι μελλοντικές αλλαγές στην κίνηση των ωκεανών ενδεχομένως να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον κίνδυνο παράκτιων πλημμυρών”, ανέφεραν οι ερευνητές. “Η κατανόηση της μεταβολής της θερμοκρασίας των ωκεανών και ο ρόλος της κυκλοφορίας στη διαμόρφωση των προτύπων της υπερθέρμανσης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την πρόβλεψη της παγκόσμιας και περιφερειακής κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας”, σημειώνουν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Αίγυπτος διοργανώτρια του φετινού Κόπα Άφρικα
Επόμενο άρθροΤο 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο καταγεγραμμένο έτος