«Είναι μία ωρίμανση των σχέσεων, είναι ένα από κοινού βήμα μπροστά, χωρίς την επόμενη μέρα να αναζητούμε κάποιον νικητή και κάποιον νικημένο», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας- Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

 

«Είναι μία σημαντική και ιστορική συμφωνία. Οι άριστες προσωπικές σχέσεις και ο ανοιχτός ειλικρινής διάλογος, που υπάρχει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου και, βεβαίως, η δουλειά όσων συνέταξαν αυτό το κοινό ανακοινωθέν, φαίνεται ότι αποδίδει και μπορεί να αποδώσει καρπούς», είπε ο κ.Ζαχαριάδης.

 

«Είναι μία προωθητική κίνηση», συνέχισε, «η οποία εκσυγχρονίζει το πλαίσιο των σχέσεων Πολιτείας- Εκκλησίας και δίνει τη δυνατότητα για έναν ειλικρινή διάλογο την επόμενη μέρα και στα ζητήματα στα οποία μπορούμε συναινετικά και με συμφωνία να προχωρήσουμε, αλλά και πιθανόν σε ζητήματα, στα οποία μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αποχρώσεις όπου εκεί πάλι με επιχειρήματα θα συζητήσουμε και θα κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα».

 

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας επισήμανε ότι «εμάς η βούλησή μας είναι προχωρήσουμε και να καταλήξουμε συναινετικά, αντλώντας παραδείγματα σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους από όλον τον κόσμο και νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο, το οποίο δίνει και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία τη δυνατότητα να πετύχουν αυτό το οποίο θέλουν και επιθυμούν».

 

«Από τη μία λοιπόν οι ιερείς φεύγουν από την ενιαία αρχή πληρωμών, από το μισθολόγιο του κράτους και αυτό το αναλαμβάνει η Εκκλησία, αλλά με ισόποσο ποσό που η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να επιδοτεί σε ετήσια βάση την Εκκλησία. Υπάρχει το σημαντικό ζήτημα ότι δημιουργείται ένα ταμείο της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, που δεν έχει διαλευκανθεί ακριβώς αν είναι εκκλησιαστική ή αν είναι κρατική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής. Από εκεί θα μπορούν να προκύπτουν κάποια έσοδα και να πηγαίνει αναλογικά το ποσοστό στην Εκκλησία και στην Πολιτεία […] Είναι σε όφελος και της Πολιτείας και της Εκκλησίας να αξιοποιηθεί αυτό το περιουσιακό δεδομένο», εξήγησε.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑισιοδοξία Μοσκοβισί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επόμενο άρθροΟ Τσίπρας ανασκαλεύει τις σχέσεις με την Εκκλησία