Ένας μακρύς και πολυετής κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Συμφωνία έχει συναφθεί στην βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις των επιτροπών τεχνοκρατών ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο.

Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο, τονίζει, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες αίροντας με γόνιμο τρόπο μια εκκρεμότητα 40 ετών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η συμφωνία αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη, χερσαία και νησιωτικά και αποτελεί υπόδειγμα συνεργασία και σχέσεων καλής γειτονίας. Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και καταλήγει ευχόμενος να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίας και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Έστειλε μάλιστα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ.

Η συμφωνία με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για μια συμφωνία που δεν χωράει πανηγυρισμούς, καθώς υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,που εμπλέκονται σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προχωρούμε σε συμφωνίες με τη γειτονική Ιταλία, αργότερα με την Αίγυπτο, που είναι συμφωνίες συνεργασίας, ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή μας, τόνισε ο κ. Τασούλας.

Την ίδια ώρα επιμένει στις ακραίες αξιώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, με ένα ακόμα προκλητικό κρεσέντο για την Ελλάδα.

Μέσα από το κρατικό TRT, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη και λέει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για πρόσεξε. Για μάθε τα όριά σου!».

Σε ένα εμφανώς στημένο τηλεοπτικό σόου, ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε ξανά τον χάρτη, με τον οποίο προαναγγέλλει γεωτρήσεις σε 7 περιοχές νότια της Κρήτης, δήλωσε έτοιμος να απαντήσει στρατιωτικά σε όποιον βρεθεί απέναντι στα τουρκικά γεωτρύπανα και αναφέρθηκε στα σχέδιά του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και σε όλα τα μέτωπα, απαντά σε αποφασιστικό τόνο η Αθήνα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως: «Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, που δημιουργούν και συντηρούν ένα κλίμα έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτους κινδύνους».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε παντού. Το στέλνουμε και στη γειτονική χώρα. Θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας να διέπουν τις σχέσεις μας, αλλά θα προασπιζόμαστε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ-Μητσοτάκης:Μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη (video)

H αντιπολίτευση για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ

Υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

Συνάντηση Τασούλα-Πάιατ: Προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή

Στ. Πέτσας: ‘Αμυνα στην πανδημία-επίθεση στην οικονομία-Ιστορικής σημασίας συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (video)

Συνάντηση Σακελλαροπούλου-Γεννηματά-Οικονομία και εθνικά θέματα στο επίκεντρο

«Η Τουρκία εφαρμόζει την αναθεωρητική πολιτική της στον βαθμό που της επιτρέπουμε εμείς» (audio)

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝ. Δένδιας: Σταθερή επιδίωξη η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες μας (live)
Επόμενο άρθροΚαι νέο «χτύπημα» για τους ξενοδόχους με τις (μη) εκπτώσεις του 40% στο leasing ακινήτων