Το μεγαλύτερο πρόγραμμα χορήγησης ενός βασικού οικουμενικού εισοδήματος ετοιμάζεται να εφαρμόσει η πολιτεία Σικίμ στην Ινδία.

 

Όπως μεταδίδει η Washington Post, το κυβερνών κόμμα της Σικίμ ανακοίνωσε σχέδιο για την καταβολή βασικού οικουμενικού εισοδήματος σε κάθε έναν από τους 610.000 πολίτες. Τούτο σημαίνει, πως κάθε πολίτης θα λαμβάνει σταθερά ένα μηνιαίο ποσό, ανεξάρτητα από το αν έχει εργασία ή όχι.

 

Εφόσον προχωρήσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμή μιας ιδέας που έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

«Αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάπου, αυτή είναι η Σικίμ» ανέφερε βουλευτής του ινδικού κοινοβουλίου από τη συγκεκριμένη πολιτεία.

 

«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» σημείωσε. «Με την άνοδο της παγκόσμιας ανισότητας, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γεφυρώσουμε το κενό» επισήμανε.

 

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν διεξαχθεί διάφορα πειράματα χορήγησης ενός βασικού οικουμενικού εισοδήματος.

 

Τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση του Οντάριο του Καναδά ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο κάλυπτε 4.000 πολίτες. Το πρόγραμμα διακόπηκε την επόμενη χρονιά, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

 

Στη Φινλανδία, παρόμοιο πείραμα τερματίστηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από δύο δοκιμαστικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για τη συνέχισή του.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει σε επιλεκτική χρήση μέτρων τάξης
Επόμενο άρθροΑυξάνονται οι νεκροί από την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό