Στήνονται ήδη οι απαραίτητες υποδομές για τη μετατροπή γενικών νοσοκομείων σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και νοσήσει σοβαρά από την αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στην Αχαΐα, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου. Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και οι πόλεις παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης, καθώς πολλά μαγαζιά δεν άνοιξαν και οι περισσότεροι κάτοικοι έμειναν στα σπίτια τους.

Μουδιασμένη η τοπική κοινωνία στην Αμαλιάδα. Αδειάζουν οι δρόμοι μετά τα νέα κρούσματα. Σε Αμαλιάδα, Ζάκυνθο και Πάτρα σχολεία, νηπιαγωγεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών κέντρων και κάθε μαζική συνάθροιση.

Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι Πατρινοί. Περιορισμένη η κίνηση στους δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα και στην Πάτρα.

Άτονη και άνευρη η καρδιά της Ζακύνθου. Υποτονική είναι η κίνηση στο κέντρο της Ζακύνθου λόγω των έκτακτων μέτρων, με τον κόσμο να είναι λίγο συγκρατημένος. Άλλοι ανησυχούν και άλλοι, οι πιο ψύχραιμοι, τονίζουν πως η πρόληψη είναι το κλειδί.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνιστούν ψυχραιμία. Συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Στην είσοδο του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό τοποθετήθηκε κοντέινερ, που έχει μετατραπεί σε σημείο διαλογής ύποπτων κρουσμάτων. Η νέα οδηγία που δόθηκε σε όλα τα νοσοκομεία είναι να παίρνουν επίχρισμα από κάθε ύποπτο περιστατικό και να γίνεται έλεγχος. Αλλά και όσοι περιορίζονται κατ` οίκον πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Το νοσοκομείο Παμμακάριστος θα μετατραπεί σε αποκλειστικό Κέντρο Νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό Covid -19 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ).

Την προειδοποιητική εντολή για την εκκένωση του νοσοκομείου θα δώσει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, ενώ τον γενικό συντονισμό του σχεδίου εκκένωσης και της «μετατροπής» του γενικού σε ειδικό για τον κορωνοϊό νοσοκομείο θα έχει 5μελής επιτροπή με στελέχη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

H πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κρούσμα κοροναϊού, και έτσι το ίδρυμα θα λειτουργήσει αύριο κανονικά. Για 48 ώρες αναστέλλεται η λειτουργία του πανεπιστημίου Κρήτης στις σχολές του Ρεθύμνου.

Αρνητικό είναι το δείγμα που εξέτασε το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στον 20χρονο φοιτητή ο οποίος βρίσκεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την Ελένη Μπορπουδάκη ,διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στην Κρήτη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «ο φοιτητής από την Πάτρα σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην ομάδα που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ. Όλα πήγαν καλά, το δείγμα βγήκε αρνητικό, όπως επίσης και του ύποπτου κρούσματος από το Ηράκλειο ενώ αύριο αναμένεται το αποτέλεσμα για το δείγμα από τα Χανιά».

Στη Λάρισα γίνονται απολυμάνσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προληπτικά γίνονται απολυμάνσεις σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα αποδυτήρια, τις αίθουσες οργάνων, τις τουαλέτες, τις εισόδους-εξόδους και τα καθίσματα στις κερκίδες. Για μια εβδομάδα ο Δήμος Λαρισαίων ανέστειλε προληπτικά τη λειτουργία 21 χώρων συνάθροισης των ηλικιωμένων.

Την άμεση απολύμανση όλων των κτιρίων δικαιοδοσίας του Δήμου Ήλιδας αποφάσισε κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης το τοπικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να γίνει πλήρης απολύμανση όλων των σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται τόσο στην Αμαλιάδα, όσο και σε ολόκληρη την εδαφική ενότητα του Δήμου Ήλιδας.

Επίσης, θα απολυμανθούν όλα τα κτίρια που στεγάζουν δομές του δήμου, καθώς και όλες οι εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας, ώστε όλα τα κτίρια να καταστούν λειτουργικά την Δευτέρα 9 Μαρτίου.

Τέλος, με απόφαση του δημάρχου Ήλιδας δεν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους, η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Αμαλιάδα.

Στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, παραμένουν για νοσηλεία τρία από τα 21 κρούσματα, «έκλεισε» η εφημερία, ενώ εφαρμόζονται επιπρόσθετα μέτρα για προσωπικό και ασθενείς.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διαφύλαξης – μαγαζιά κλείνουν για απολύμανση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ και οι δικαστικοί υπάλληλοι κάνουν την Παρασκευή αποχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρος ούτε έχει υποστεί μεταλλάξεις. Όπως τόνισαν: «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Τα καθ’ υπερβολήν μέτρα σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά στην τοπική κοινότητα».

Την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους οι γιατροί.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές-Έκτακτο συμβούλιο των Υπ. Υγείας της ΕΕ
Επόμενο άρθροΑποκαλύπτεται το τουρκικό σχέδιο στον Έβρο-Αποτροπή εισόδου για 7.000 σε 24 ώρες (video)