Αποτελέσματα εννιαμήνου

 

Τα αποτελέσματα εννιαμήνου είναι τα πρώτα που περιλαμβάνουν την επίδραση της απορρόφησης του «καλού» ενεργητικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

 

Το κέρδος συμπεριλαμβάνει την αρνητική υπεραξία ύψους €297,9 εκ. που προκύπτουν από την απόκτηση, η οποία αποτελείται από τη διαφορά μεταξύ της καθαρής αξίας της αποκτηθείσας περιμέτρου ύψους €247 εκ. και του αντιτίμου ύψους €74,2 εκ. που η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει στην πρώην ΣΚΤ και την εφαρμογή λογιστικών προτύπων βάσει των οποίων αναγνωρίζεται άμεσα η αξία των μελλοντικών εσόδων, εξαιρουμένων των χρεώσεων, που μπορεί να προκύψουν από το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων (ΣΠΠΣ).

 

Παράλληλα σημειώνεται ότι μετά την απόκτηση, αυξήθηκε η αξία των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων (ΚΚΟ) που έχουν αγοραστεί. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ΚΚΟ, κατέχοντας €4,6 δισ., δηλαδή περίπου το 20% του χρέους της κυπριακής κυβέρνησης.

 

Σε ότι αφορά άλλα μεγέθη σημειώνεται ότι ο ενδεικτικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1)  βρίσκεται στο 18,2%, ενώ ο ενδεικτικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 20,9%, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρως εξασφαλισμένη αύξηση κεφαλαίου, ύψους €150 εκατ. η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

 

Η Ελληνική Τράπεζα, κατέχει μερίδιο αγοράς καταθέσεων σε νοικοκυριά στο 39% και μερίδιο αγοράς δανείων και χορηγήσεων σε νοικοκυριά στο 30%.

 

Σε σχέση με το προηγούμενo τρίμηνo ο δείκτης ΜΕΧ μειώθηκε από 51,6% στο 25,6%3, ενώ οι καθαρές ΜΕΧ προς περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν από 12% στο 4%.

 

ΠΗΓΗ: Stockwatch

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΉπια κέρδη στα ευρωταμπλό
Επόμενο άρθροΠώς θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας