Εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Εβραίων, διοργανώνει ο Δήμος Κέρκυρας, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Εβραϊκή Κοινότητα της Κέρκυρας και τον ΔΟΠΑΠ.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Κυριακής 23 Ιουνίου στον Κήπο του Λαού με την ημερίδα «Εβραϊκές Κοινότητες, ιστορία, μνήμη, λογοτεχνία». Στις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συναυλία του μουσικού σχήματος Klezmer Yunan ενώ στις 9 το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουνίου στην Εβραϊκή θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής Μάντζαρος και τςη Δημοτικής Χορωδίας San Giacomo.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας Ζαχαρία Ματαθία ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μιαν οφειλόμενη τιμή στους Εβραίους της Κέρκυρας που ήταν παρόντες σε όλες τις φάσεις της κερκυραϊκής ιστορίας,  και τον Ιούνιο του 1944 βίωσαν τη φρικτή πραγματικότητα της εκτόπισής τους  στο Άουσβιτς και του ξεκληρίσματος της τοπικής κοινότητάς τους. «Προσπαθούμε να ρίξουμε φως» είπε ο κ. Νικολούζος «σε μιαν υπόθεση η έρευνα της οποίας δεν έχει προχωρήσει αρκετά.  Ο κ. Νικολούζος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, το Τμήμα Ιστορίας  του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον καθηγητή Νίκο Καραπιδάκη για τη διαχρονική συνεργασία του με το Δήμο, το συντονιστή και τους εισηγητές της ημερίδας, τους συντελεστές των πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και τους εκπροσώπους της τοπικής ισραηλιτικής κοινότητας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Κέρκυρας, Ζαχαρίας Ματαθίας, ευχαρίστησε το Δήμο και προσωπικά το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνον αποσπασματικές  προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας των Εβραίων της Κέρκυρας και του εκτοπισμού του ‘44. Παράλληλα τόνισε ότι σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με χρηματική ενίσχυση και από τη Γερμανική Πρεσβεία, θα γίνουν παρεμβάσεις μετατροπής του ισογείου της Συναγωγής σε αίθουσα εκδηλώσεων.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤo 6ο IFIGENIA CUP διοργανώνει ο Σκοπευτικός Όμιλος Ορεστιάδας
Επόμενο άρθροΝικολούζος: Θετική η απόφαση του ΣτΕ, λόφος πρασίνου το Τεμπλόνι