Δύσκολη… πορεία για το 2019 έχουν να «διανύσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς τα χρέη και τα αναδρομικά οδηγούν σε κινδύνους που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην κατάρρευσή τους.

 

Ειδικότερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ιδίως, των ελευθέρων επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αλλά και τα αναδρομικά που ζητούν οι συνταξιούχοι για τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2011-2012 είναι τα δύο «κόκκινα» σημεία για τα Ταμεία.

 

Από την πλευρά τους τα χρέη όχι μόνο παραμένουν δυσβάσταχτα για τα Ταμεία, αλλά συνεχώς αυξάνονται, αφού εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες δεν πληρώνουν τρέχουσες εισφορές. Επίσης τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάποια ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών τους και έτσι να διασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Από την πλευρά των αναδρομικών είναι αυτά που βάζουν… την τελική πινελιά στο θολό τοπίο των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού αποτελούν δυνάμει πυροδότη αύξησης των δαπανών των ταμείων, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να τα επιστρέψει.

 

Τα παραπάνω, ωστόσο έρχονται να προστεθούν και στο θέμα τον πλεονασμάτων ιδίως του ΕΦΚΑ και του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ που αναμένονται πολύ χαμηλά φέτος, λόγω της ακύρωσης των μειώσεων στις “παλιές” κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω του περιορισμού των αρνητικών “προσωπικών διαφορών” .

 

Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν την καταβολή αναδρομικών, θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή να κάνει άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να εξοικονομήσει από άλλα δημοσιονομικά πεδία τα απαιτούμενα κονδύλια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆλμα 8% για τη μετοχή της Netflix
Επόμενο άρθροΈρχεται νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας