Πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους

 

Να ολοκληρώσει επιτυχώς τις 16 μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας έως το τέλος του 2018 καλείται η κυβέρνηση, μετά τις συστάσεις της Κομισιόν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην η πρώτη έκθεση της Επιτροπής στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα.

 

Στην σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από τη θετική αξιολόγηση στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία θα δημοσιευθεί σε μια δεύτερη έκθεση της Επιτροπής στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Η Κομισιόν τονίζει πως παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος, καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, και πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε δεσμεύσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, πριν από τη δημοσιοποίηση της επόμενης έκθεσης «ενισχυμένης επιτήρησης», στο τέλος του Φεβρουαρίου 2019. Οι εν λόγω δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας), την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τις διαδικασίες αδειοδότησης στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών, το διορισμό των υψηλόβαθμων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, και τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Ταμείο για τις Ιδιωτικοποιήσεις.

 

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι σε γενικές γραμμές έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος για τα έργα που είναι προγραμματισμένα για το 2018 (π.χ. ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό). Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν το 2019 (π.χ. Εγνατία οδός, περιφερειακά λιμάνια).

 

Για τη Δημόσια Διοίκηση, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου τομέα έχει πλέον συρρικνωθεί περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή σε προ κρίσης πρακτικές, όπως π.χ. οι υπερβολικές προσλήψεις.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξέλιξη των μισθών ήταν συγκρατημένη και για το μέλλον θα είναι ζωτικής σημασίας οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τις μισθολογικές εξελίξεις ευθυγραμμισμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας
Επόμενο άρθροΓια ποιους καταργείται το τέλος επιτηδεύματος