Καθήκοντα γενικού γραμματέα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνιας”) ανέλαβε για την επόμενη τετραετία ο οικονομολόγος Αριστοτέλης Σπηλιώτης, κατόπιν πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, διαδεχόμενος τον Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του. Τον κ. Σπηλιώτη, που έχει διατελέσει ειδικός οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, διόρισε το Συμβούλιο Διευθυντών της Παρευξείνιας Τράπεζας.

Ο κ. Σπηλιώτης γεννήθηκε το  1965. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής από το Πανεπιστήμιο του York (Ηνωμένο Βασίλειο) και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επίσης, είναι διαπιστευμένος διαχειριστής επενδυτικών χαρτοφυλακίων από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα (1994) ως επενδυτικός διευθυντής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων ΔΙΕΘΝΙΚΗ AE., του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.  

 

Το 1999 ίδρυσε και διαχειρίστηκε ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων, το 4Ε. Έχει διατελέσει aντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε αρκετές ελληνικές εταιρείες και τράπεζες. Διετέλεσε διευθυντής επενδυτικών συμμετοχών της Omega Bank και της Proton Bank, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Omega, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Επενδύσεων της θερμοκοιτίδας ΘΕΡΜΗ Α.Ε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Τράπεζας.

 

Το 2012 εντάχθηκε στο Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Πριν αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην Παρευξείνια Τράπεζα, ο κ. Σπηλιώτης ήταν ειδικός οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης  και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Οι τομείς ευθύνης του περιελάμβαναν τον τραπεζικό τομέα, τα χρηματοδοτικά μέσα, κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές, επενδύσεις και χρηματοδότηση σχεδίων και  διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του York και του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα διδάσκει τραπεζικά και χρηματοοικονομικά σε ελληνικά πανεπιστήμια.

 

Η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. στην οποία μετέχουν 11 χώρες: η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία (με τα μεγαλύτερα μερίδια) κι οι χώρες Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρουμανία.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε ισόβια αύξησε την ποινή του Κάρατζιτς
Επόμενο άρθροΟι πολίτες απαιτούν περισσότερη ασφάλεια από εμάς