Η κακοκαιρία «ARIEL» χτυπά τη χώρα τις τελευταίες ώρες, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να εκδίδει επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας -η οποία επηρεάζει και την Αττική- που θα διαρκέσει έως και το βράδυ της Πέμπτης είναι τα μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και οι θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για την κακοκαιρία ARIEL – Δείτε ποιες περιοχές θα σαρώσει τις επόμενες ώρες [χάρτης]

Το Ιόνιο είναι ανάμεσα στις περιοχές που πλήττει η κακοκαιρία. Μάλιστα, εκδόθηκε και σχετικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, το οποίο ζητά από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της ΕΜΥ, τις επόμενες ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 4

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, το επεισόδιο βροχόπτωσης που αναμένεται αυτό το διήμερο κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένοι ριπαίοι άνεμοι.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Επισημαίνονται τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Δυτική και Νότια Κρήτη και από το απόγευμα στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
  • Την Πέμπτη, τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το μεσημέρι τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Σημαντικά θα επηρεαστούν τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως μετά την αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη.
  • Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.
  • Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα.
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση με θέμα «Υποκλοπές και Απόρρητο: Θεσμικό Πλαίσιο και Προτάσεις Πολιτικής»
Επόμενο άρθροΚιβωτός του Κόσμου: Μάζευε από «κουτιά για δωρεές» σε κηδείες έως 1 εκ. ευρώ το χρόνο