Σε 35 κακοκαιρίες έχουν δοθεί ονόματα από τον Ιανουάριου του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, από τη μονάδα του Μeteo.

Μάλιστα στις αρχές του 2021 σε ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο κυκλοφόρησε από τη σελίδα μας και στο οποίο απάντησαν 2088 άτομα, διατυπώθηκαν σχετικές ερωτήσεις σχετικά με την αποδοχή ή όχι της διαδικασίας ονοματοδοσίας και τη συμβολή της στην αύξηση της ετοιμότητας των πολιτών.

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας χρησιμοποιούνται ως εξής:

-Οι περισσότερες κακοκαιρίες με ονοματοδοσία (10 από τις 35) συνέβησαν Ιανουάριο.

-Το 2019 ήταν το έτος με τις περισσότερες κακοκαιρίες με ονοματοδοσία (12 από τις 35). Υπενθυμίζουμε τις κακοκαιρίες Σοφία, Τηλέμαχος, Χιόνη και Ωκεανίς (οι δυο τελευταίες προκάλεσαν 5 απώλειες ζωής και μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη).

-Η Αττική, όπως αναμενόταν λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού ήταν η περιοχή που επηρεάστηκε περισσότερο από τις κακοκαιρίες με ονοματοδοσία. Ο Χάρτης που ακολουθεί δίνει, σε επίπεδο νομού, τον αριθμό των κακοκαιριών που τους επηρέασαν.

-66 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο των κακοκαιριών με ονοματοδοσία. Οι περισσότερες απώλειες συνέβησαν τον Νοέμβριο (28 απώλειες), κυρίως λόγω του καταστροφικής πλημμύρας στη Μάνδρα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ευριδίκη τον Νοέμβριο του 2017.

-Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο έδειξαν ότι η ονοματοδοσία ενισχύει την αντίληψη του κινδύνου και το επίπεδο εγρήγορσης των πολιτών, επηρεάζοντας εν τέλει σημαντικά την ετοιμότητά τους.

-Οι πολίτες που είχαν βιώσει αρνητικές επιπτώσεις από μια επώνυμη κακοκαιρία στο παρελθόν, είχαν εμφανώς αυξημένα επίπεδα ετοιμότητας.

-Πολύ υψηλή βρέθηκε η αποδοχή της διαδικασίας ονοματοδοσίας, η οποία επιδρά πολύ θετικά στην υιοθέτηση προληπτικής συμπεριφοράς από τους πολίτες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο5G – Στην πόρτα του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ 31 εταιρείες
Επόμενο άρθροΔείτε live την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου