Τις πληγές τους μετρούν οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που χτυπήθηκαν τις τελευταίες ώρες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αλμωπίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, όπου άμεσα ξεκίνησαν να υποβάλονται αιτήσεις για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών λόγω φυσικών καταστροφών.

Η δημοτική αρχή Αλμωπίας, με ανακοίνωσή της, ζητεί από τους δημότες να καταθέτουν τις αιτήσεις από σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, προτρέποντας τους πληγέντες για την όσο το δυνατό ταχύτερη υποβολή του αιτήματός τους.

Παράλληλα, συγκροτήθηκαν κλιμάκια υπαλλήλων για την άμεση καταγραφή των ζημιών από τη χθεσινή νεροποντή. Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοινώθηκαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι του δήμου Αλμωπίας, οι ιδιοκτησίες των οποίων έχουν πληγεί και χρειάζονται άμεση προσωρινή διαμονή ή άμεση συνδρομή συνεργείων του δήμου για την άρση εμποδίων πρόσβασης από τις ιδιοκτησίες τους.

Εικόνες καταστροφής

Δρόμοι ποτάμια, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες. Αυτή είναι η εικόνα που άφησε πίσω της η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την Αριδαία, άλλα και τις περισσότερες περιοχές του νομού Πέλλας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 93 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ κάτοικοι και καταστηματάρχες προσπάθησαν να σώσουν τις περιουσίες τους με πρόχειρα αναχώματα.

Ο κεντρικός δρόμος στην Αριδαία έχει πλημμυρήσει. Kαταστηματάρχες για να προστατέψουν τις περιουσίες τους έχουν τοποθετήσει τσουβαλάκια με άμμο στις εισόδους.

Κάτοικοι προσπαθούν με σκούπες να ξεβουλώσουν τα φρεάτια έξω από τα σπίτια και τα καταστήματα τους για να βρουν διέξοδο τα βρόχινα νερά που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια. Άλλοι πολεμούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά από τα καταστήματα τους με αρκετό από το εμπόρευμα να έχει υποστεί ζημιές από το νερό.

Η βροχή που ξεκίνησε χθες το πρωί και συνοδευόταν από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους μετέτρεψε την Αριδαία σε Βενετία με δρόμους πλημμυρισμένους αδιάβατους για πεζούς και αυτοκίνητα. Κάποιοι πιο θαρραλέοι βουτηγμένοι μέχρι το γόνατο στα νερά προσπαθούσαν να ξεβουλώσουν τα φρεάτια για να βρουν δίοδο τα νερά.

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 93 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων ενώ επενέβη σε 26 από αυτές. Κάτοικος που είχε πάει σε αγρόκτημα εγκλωβίστηκε με το οχημά του στα νερά που είχαν φτάσει έως το τιμόνι και διασώθηκε με επέμβαση του Δημάρχου της Αριδαίας και προέδρου τοπικής κοινότητας.

Σε λίμνη μετατράπηκε και το γήπεδο του Αλμωπού Αριδαίας ενώ το νερό πλημμύρισε τα γραφεία άλλα και τις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Πολλά στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες βρίσκονται κάτω από το νερό ενώ έχουν καλυφθεί ακόμη και οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν σε αυτές.

Σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις προκλήθηκαν και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας όπου μια μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση μετατράπηκε σε λίμνη. Από την έντονη βροχόπτωση υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΜηταράκης: Τέλος στη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 30 Αυγούστου είπαμε ότι δεν υπάρχει νεκρό παιδί στον Έβρο