Μικρότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, θα είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ, απόρροια των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε σε νέα της έκθεση η Capital Economics.

Συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις θέλουν το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωνεται κατά περίπου 8% για το 2020, από το 15% της προηγούμενης έκθεσης. Και αυτή είναι καλύτερη επίδοση από τη συρρίκνωση του 9,2% που παρατηρήθηκε το 2011, κατά την κρίση του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται πως στις αρχές Μαΐου, η Capital Economics έκανε λόγο για ύφεση 15%,χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32% για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός έβαλε φρένο στην πορεία της οικονομίας, ότα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.

Είναι χαρακτηρστικό πως η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε των υπολοίπων στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ύφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, πολύ καλύτερη από την πτώση 5% που είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, το lockdown επηρέασε λιγότερο το ΑΕΠ από ό,τι σε άλλες χώρες και η ελληνική βιομηχανία δεν χτυπήθηκε τόσο όσο σε άλλά κράτη τον Απρίλιο, ίσως επειδή εξαρτάται λιγότερο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Ακολούθως, η Capital Economics, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown, η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, αναφέρει πως η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται πως στο β’ τρίμηνο η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 8%, σημαντικά χαμηλότερη από το 22% ύφεση που προέβλεπε η Capital Economics προηγουμένως. Φυσικά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς θεωρείται πιθανή η κατάρρευση της κατανάλωσης, ενώ και ο τουριστικός τομέας ήταν «κλειστός» μέχρι την 1η Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις και με δεδομένο πως η κατάσταση με τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα θα παραμεείνει ελεγχόμενη, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε αρχικά η Capital Economics.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιαφώνησαν Καφές-Καλαϊτζίδης – Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στη δίκη
Επόμενο άρθροΚεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου: Εξετάσεις για την απόκτηση «Άδειας Ναυαγοσώστη» στις 30 Ιουνίου