Πολύ δύσκολη θα είναι η εβδομάδα που άρχισε, καθώς το θερμόμετρο στον Βόλο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς κελσίου και σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία θα δημιουργεί μια αφόρητη κατάσταση.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τον πιο ισχυρό καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών και ο οποίος μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο του 1987. Μάλιστα, για αύριο Τρίτη στο Βόλο,η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 βαθμούς κελσίου.
Στο Βελεστίνο η θερμοκρασία έφτασε τους 43 βαθμούς κελσίου. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στον κάμπο του Αλμυρού, όπου από αύριο Τρίτη θα έχουμε 40 βαθμούς κελσίου.
Οι Βολιώτες πλημμύρισαν τις παραλίες για να δροσιστούν.
Γενικώς προβλέπεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στον κόσμο να μην προβαίνει σε άσκοπες μετακινήσεις.Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς των επόμενων ημερών, με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Με ανάλογες ενέργειες καλούνται, σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα, να δράσουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι.Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, περιλαμβάνεται ο νομός Μαγνησίας, αλλά και η Λάρισα.
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, θα ισχύσουν σήμερα τα ίδια ακριβώς μέτρα και αποφάσεις, που είχαν αποφασιστεί από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στις 30.6.21.
Τα μέτρα αφορούν την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας του Νομού Μαγνησίας για σήμερα Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνει αντίστοιχα και από τους Δήμους (βάση νέας εγκυκλίου της ΓΓΠΠ).
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση- καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων μπορεί μέσω των Υπηρεσιών της αλλά και μέσω του μητρώου ιδιωτών μηχανημάτων έργου όλο το εικοσιτετράωρο να συνεισφέρει οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο, κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείςΑπό την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς των επόμενων ημερών, στην Π.Ε. Λάρισας και Π.Ε. Μαγνησίας (κατηγορία κινδύνου 4), συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες υπαίθρου. Επίσης, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα για τον Λευτέρη Πετρούνια: Παράδειγμα δύναμης και θέλησης
Επόμενο άρθροΣτην Ουκρανία πέρασε ο σύζυγος της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια