Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα γίνει αισθητή το 2019 και το 2020, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ.

 

«Προβλέπουμε εδώ και καιρό ότι η (αμερικανική) ανάπτυξη προοδευτικά θα επιβραδυνθεί το 2019 σε σύγκριση με φέτος», στο μέτρο που το νομισματικό και δημοσιονομικό πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, υπογράμμισε ο Μορίς Όμπστφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις εφημερίδες The Wall Street Journal και Financial Times, λίγες ημέρες πριν από αποχωρήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Η επιβράδυνση αυτή «θα γίνει πολύ πιο αισθητή το 2020 απ’ ό,τι το 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε, την ώρα που το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμησή του για την αμερικανική ανάπτυξη τη νέα χρονιά (στο 2,5% του ΑΕΠ, από το 2,9% που υπολογίζει ότι θα καταγραφεί το 2018).

 

«Για τον υπόλοιπο κόσμο, το μπαλόνι μοιάζει σαν να χάνει αέρα. Αυτό θα καταλήξει να πλήξει τις ΗΠΑ», προειδοποίησε, εφιστώντας την προσοχή στα κατώτερα των προσδοκώμενων οικονομικά δεδομένα που καταγράφηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο.

 

«Αυτές είναι πολύ λυπηρές εικόνες (…) το να το βλέπω αυτό να συμβαίνει στο Παρίσι είναι πολύ λυπηρό», σχολίασε η Λαγκάρντ αναφερόμενη στα βίαια επεισόδια και τις υλικές ζημιές που αμαύρωσαν τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπό την Πέμπτη το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Επόμενο άρθροΧιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία