Στην κατηγορία των χωρών που είναι ελλιπώς προετοιμασμένες στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων εντάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.

 

Για τη χώρα μας,  ο οργανισμός επισημαίνει πως οι πολίτες έχουν ελλιπείς ψηφιακές δεξιότητες και για τον λόγο αυτό τα συστήματα δια βίου μάθησης πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ικανοτήτων.

 

Οι Έλληνες εργαζόμενοι συγκαταλέγονται σε εκείνους που θα συναντήσουν σοβαρές αλλαγές μπροστά τους στον τρόπο που εργάζονται λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ευρύτερης χρήσης της τεχνολογίας.

 

Αρκετοί εργαζόμενοι στη χώρα μας μπορεί να μην έχουν αποκτήσει, στο μεταξύ, τις απαιτούμενες δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

 

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Χιλή αναφέρονται ως τρεις χώρες που υστερούν σημαντικά και έχουν μείνει πολύ πίσω, όσον αφορά τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εργασία.

 

Επιπλέον, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών (μαζί με Ιταλία, Τουρκία, Χιλή, Σλοβενία και Ν.Κορέα), που έχουν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοματοποίηση, άρα και για ανεργία.

 

Ακόμη, η Ελλάδα αναφέρεται (μαζί με τη Χιλή) ως χώρες στις οποίες όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά γενικότερα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανάγκη να προωθήσουν μια ευρύτερη πολιτική για την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού τους.

 

Αλλά και στο πεδίο του ψηφιακού χάσματος πόλεων-υπαίθρου, π.χ. όσον αφορά την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, η Ελλάδα -μαζί με την Πορτογαλία, τη Χιλή και τη Λιθουανία- αναφέρεται ως χώρα με ανισότητα άνω του 10% αναφορικά με τη συνδεσιμότητα των αστικών και των αγροτικών νοικοκυριών. Όπως επισημαίνει η έκθεση, «τέτοιου είδους ψηφιακός αποκλεισμός είναι πιθανό να επιδεινώσει άλλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

 

Στον ΟΟΣΑ, ως κύρια αιτία για την έλλειψη πρόσβασης στο Internet, κατά μέσο όρο το 43% των νοικοκυριών αναφέρουν την έλλειψη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων, όπως πώς να χρησιμοποιούν μια ιστοσελίδα. Στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όπου πάνω από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών ακόμη δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, άνω του 70% αυτών των μη συνδεδεμένων νοικοκυριών αναφέρουν την έλλειψη γνώσεων ως βασική αιτία που δεν έχουν συνδεθεί στο στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚέρδη στα ευρωπαϊκά ταμπλό
Επόμενο άρθροΤιμολογήθηκαν τα ομόλογα της Coca-Cola HBC