«Συμβαίνουν όμως και ατυχήματα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών

 

“Δε νομίζω ότι κανείς επιθυμεί έναν πόλεμο στο Ιράν ή γενικά στη Μέση Ανατολή, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν όταν αυξάνεται η ένταση και έτσι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η διαμάχη με το Ιράν υπογραμμίζει την ανάγκη της Ε.Ε. να ενισχύσει τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική. “Μερικές φορές μοιάζει ότι δεν έχουμε τη δική μας πολιτική και συρόμαστε πίσω από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις”, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

Το Politico αναφέρεται στην οξυνόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και τη στάση της Ε.Ε., η οποία καλεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δείξει τη “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” στη διένεξη με την Τεχεράνη.

 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. Φεντείικα Μογκερίνι και υπουργοί Εξωτερικών από χώρες της Ε.Ε. μετά την απροσδόκητη επίσκεψη Πομπέο στις Βρυξέλλες έδωσαν το μήνυμα ότι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τεχεράνης θα μπορούσε να καταλήξει σε στρατιωτική σύρραξη.

 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η Ε.Ε. είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει την επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει το λεγόμενο όχημα ειδικού σκοπού με στόχο να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα από τις ΗΠΑ, εάν επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, αναφέρει το Politico.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Επόμενο άρθροΗ περιφέρεια της Ευρώπης ανακάμπτει μετά την κρίση