Σε συναγερμό είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας. Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες μινκ στην Καστοριά βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Σε rapid test υποβάλλονται εκτροφείς και εργαζόμενοι σε 90 φάρμες της περιοχής.

Η ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοιού που εντοπίστηκε στα μινκ στη Δανία, έφτασε και στη χώρα μας. Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες μινκ βρέθηκαν θετικοί στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Ο συναγερμός σήμανε μετά τον εντοπισμό ενός εκτροφέα θετικού στον κορονοϊό, στη φάρμα του οποίου στη Σιάτιστα, βρέθηκαν και νεκρά ζώα, ενώ άλλα είχαν συμπτώματα του ιού.

Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ διενήργησαν 91 rapid tests. Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αντίστοιχων ελέγχων στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Γρεβενών ήταν αρνητικά.

Δειγματοληπτικά τέστ έχουν γίνει στα νεκρά αλλά και τα ζωντανά μινκ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καθημερινή είναι η ενημέρωση για την τήρηση των μέτρων από το προσωπικό που εργάζεται στις φάρμες.

Στη Δ.Μακεδονία, λειτουργούν 90 φάρμες και εκτρέφονται 1 εκατομ. γουνοφόρα ζώα.

Πριν από μία εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει τις συνθήκες βιοασφάλειας στις περιοχές με εκτροφεία των μικρών ζώων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου στελέχους.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Ελίνα Κολύβα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΖωντανή για την πρόκριση η Εθνική γυναικών, 73-66 τη Βουλγαρία
Επόμενο άρθροΔιπλό τζακ ποτ στο Τζόκερ