Εννέα είναι οι «ύποπτες εκτροφές» στην Δυτική Μακεδονία, ανάμεσα στις οποίες τρεις φάρμες εκτροφής μινκ στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτη Ηλιάδη,  ο οποίος συμμετείχε στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τα κρούσματα covid-19 σε φάρμες μινκ. 

«Η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. «Θα συνεχιστούν οι ενέργειες για να αυξηθούν οι δειγματοληψίες σε φάρμες, στους νομούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο κ. Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι, με την επίβλεψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας Κοζάνης, θα γίνει ευθανασία και ταφή των 2.500 μινκ της φάρμας στο Καλονέρι Βοΐου Κοζάνης, όπου εντοπίστηκαν ζώα θετικά στον κορονοϊό και τις επόμενες ημέρες, θα καταγραφούν οι ανάγκες στις μονάδες για μέσα ατομικής προστασίας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων.

Οι εκτροφείς που θα αναγκαστούν να θανατώσουν τα μινκ της μονάδας τους, θα λάβουν αποζημίωση καθώς «υπάρχει σχετικό πλαίσιο που προβλέπει αποζημίωση, αλλά δεν είναι γνωστό το ποσό ανά ζώο» δήλωσε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Ανοιχτό άφησε  το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα δέρματα ακόμη και από τα προσβεβλημένα από κορονοϊό μινκ τα οποία θα θανατωθούν, ο Περιφερειάρχης. «Θα επεξεργαστούμε μια πρόταση για την αποζημίωση» δήλωσε και πρόσθεσε πως «εδώ αναπτύσσεται η παραγωγική διαδικασία, από εδώ θα τεκμηριωθούν όλα και θα γίνει εισήγηση στο αρμόδιο Υπουργείο».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες ανοιχτές
Επόμενο άρθροΘετικός στον κορονοϊό ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων – Αιγιαλείας Αμβρόσιος