Αναστάτωση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τη σκυτάλη της πτώσης να παίρνουν από τις ΗΠΑ σήμερα Ασία και Αυστραλία.

 

Τόκιο, Σανγκάη και Σενζέν χάνουν πάνω από 4%, ενώ οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ αγγίζουν το 3%.

 

Πιο αναλυτικά, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχωρεί πάνω από 4% ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ χάνει 3,76% με την αγορά της Σανγκάης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,34% και να υποχωρεί σε χαμηλά τετραετίας. Ακόμα πιο βαριές οι απώλειες στο χρηματιστήριο Σενζέν της Κίνας που χάνει 5,42%.

 

Παρόμοια εικόνα και στην Αυστραλία με τον δείκτη S&P/ASX200 να χάνει 2,36% στις 5.907,20 μονάδες – κάτω από τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου.

 

Το μίνι κραχ ξεκίνησε από τη μεγάλη πτώση στη Wall Street όπου ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων εννέα μηνών. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε συνδυαμό με την αυξημένη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που προκαλεί αγωνία για ενδεχόμενη επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση.

 

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες.

 

«Βαρίδια» της πτώσης αποδείχθηκαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί με πτώση έως και 8,50%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης φόβου εκτοξεύτηκε πάνω από 35%(!) ενώ η απόδοση στο αμερικανικό 10ετές έφτασε στο 3,23%.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τη βουτιά στην αμερικανική αγορά έριξε το φταίξιμο στη Fed, ενώ παράλληλα ανέφερε πως η πτώση αποτελεί διόρθωση «την οποία αναμέναμε, δεν είναι τίποτα σοβαρό».

 

«Η Fed κάνει μεγάλο λάθος. Είναι υπερβολικά σφιχτοί (αναφερόμενος στην αυστηρή νομισματική πολιτική). Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί!», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

 

Αγωνία στην Αθήνα

 

Το κλίμα αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αγωνία στην Αθήνα καθώς ζητείται ομαλότητα στο Χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.

 

Μπορεί η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μετριαστούν οι απώλειες, ωστόσο δεν οδήγησε στην ανατροπή της κατάστασης, καθώς οι απώλειες, έστω και οριακές, συνεχίστηκαν και την Τετάρτη και μαζί το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι τράπεζες καθώς η ανάγκη επενδυτικών «ενέσεων» μοιάζει επιβεβλημένη. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τετάρτη, έφερε τις τιμές των τραπεζικών μετοχών κοντά σε χαμηλό 52 εβδομάδων!

 

Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη έκλεισε στις 625,83 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,05% αν και το πρωί αντέδρασε έως και 2,87% στις 642 μονάδες.

 

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, εάν δεν εκδηλωθεί σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον (Bid στις τράπεζες), τότε δεν θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά.

 

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,45% στα 1,155 ευρώ. Βουτιά 3,90% η Εθνική Τράπεζα στα 14,8 ευρώ. Με πτώση 0,76% η μετοχή της Eurobank στα 0,4962 ευρώ -κοντά στα χαμηλά επίπεδα των 52 εβδομάδων. Βουτιά 2,40% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,10 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 300 δισ. οι απαιτήσεις της Αθήνας για πολεμικές επανορθώσεις
Επόμενο άρθροΗ πορεία της χώρας προς την κανονικότητα είναι σαφής