“Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, ώστε τα προγράμματα αποϊδρυματοποίησης (και στα Λεχαινά) να στεφθούν με επιτυχία. Είμαστε αισιόδοξοι” τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε άρθρο της, με τίτλο “Γυναίκες με αναπηρία”, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”. “Με το τρίπτυχο εκπαίδευση-κατάρτιση, απασχόληση- εργασία και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, επιχειρούμε να απαντήσουμε στην αγωνία της μάνας” επισημαίνει η κ. Φωτίου.

 

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώνει:

 

“Είναι γνωστό ότι η γυναίκα με αναπηρία αντιμετωπίζει διακρίσεις εις το τετράγωνο. Μια φορά ως γυναίκα και εις το τετράγωνο ως ανάπηρη γυναίκα. Βρίσκεται σε κοινωνική απομόνωση, λόγω προκαταλήψεων και δυσκολιών πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ενώ, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αποτελεί το πρώτο θύμα της φτώχειας. Ξέρω, όμως, τη δύναμη, το πείσμα, την επιμονή, τη γενναιοδωρία και την αποφασιστικότητα των γυναικών με αναπηρία.

 

Θέλω να εστιάσω ιδιαίτερα, στο νεαρό, ανάπηρο κορίτσι, που βρίσκεται σε οικογένεια ή σε ίδρυμα και να αναφερθώ στις πολιτικές που επιχειρούμε αυτά τα 3,5 χρόνια.

 

Στην πρώτη περίπτωση, ενισχύουμε με κάθε τρόπο την οικογένεια, για να κρατήσει το παιδί της και να ενταχθεί στην κοινωνία και την εργασία με όρους ισοτιμίας. Είναι η μια όψη της Εθνικής Στρατηγικής για την αποϊδρυματοποίηση που έχουμε εκπονήσει.

 

Επειδή θεωρούμε ότι το επίδομα αναπηρίας είναι προϋπόθεση ισοτιμίας για το ανάπηρο άτομο, το εξαιρέσαμε από όλες τις παροχές που δίνουμε.

 

Ενισχύουμε, για πρώτη φορά, την Ειδική Αγωγή με 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία ειδικής αγωγής.

 

Προχωρούμε σε μια σειρά αμειβόμενων προγραμμάτων κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης με την ίδρυση ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης τις οποίες χρηματοδοτούμε με 2 εκατ. ευρώ, για να προσλάβουν άτομα με αναπηρία. Επίσης, στις θέσεις που προκηρύσσονται από το Δημόσιο, το 15% απευθύνεται σε ΑμεΑ ή μέλη της οικογένειάς τους.

 

Οι παρεμβάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι για μας η ένταξη στην εργασία δεν σημαίνει κατάργηση του προνοιακού επιδόματος, όπως επιθυμούσε το ΔΝΤ, αλλά όρος ισοτιμίας για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και ιδίως των γυναικών. Η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην κατάρτιση και εργασία, μας επιβεβαιώνει.

 

Παράλληλα, υλοποιούμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας που μειώνει τη γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία, καταργήσαμε τα 46 ευρώ των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και στοχεύουμε να δίνονται όλα τα αναπηρικά επιδόματα την ίδια μέρα, κάθε μήνα, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επιπλέον, ιδρύουμε 100 Κέντρα Στήριξης της οικογένειας και ξενώνες για παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους για βραχύβια διαμονή 4 εβδομάδων μέσα στο χρόνο και πολλαπλασιάζουμε τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ και τις κινητές μονάδες για τη βοήθεια των οικογενειών.

 

Έρχομαι τώρα στη δεύτερη περίπτωση, το κορίτσι στο ίδρυμα. Γι αυτό, ψηφίσαμε τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία, όπου νομοθετήσαμε την επαγγελματική αναδοχή για τα παιδιά με αναπηρίες. Όλα τα ανάπηρα παιδιά πρέπει να βγουν από τα ιδρύματα. Έχουμε πλάνο γι’ αυτό.

 

Αλλάζουμε το καθεστώς των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), για να συμπεριλάβει όλες τις αναπηρίες, όχι μόνο τη νοητική στέρηση και χρηματοδοτούμε 50 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα, ως πρώτο βήμα αποϊδρυματοποίησης.

 

Με ρωτάνε οι μάνες παντού ανά την Ελλάδα “τι θα γίνει το παιδί μου, όταν εγώ δεν θα υπάρχω”;

 

Με το τρίπτυχο εκπαίδευση-κατάρτιση, απασχόληση- εργασία και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, επιχειρούμε να απαντήσουμε στην αγωνία της μάνας.

 

Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, ώστε τα προγράμματα αποϊδρυματοποίησης (και στα Λεχαινά) να στεφθούν με επιτυχία. Με το σύνολο των πολιτικών μας, τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τη δημιουργία ομάδων επιστημονικού έργου και στα 13 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία σε 24ωρη βάση στις δομές εκτός ιδρυμάτων από εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, είμαστε αισιόδοξοι”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Juncker ρε ρόλο πυροσβέστη
Επόμενο άρθροTο «μανιφέστο» της May