Οι μετανάστες εργαζόμενοι για την κατασκευή μιας νέας πόλης στο Κατάρ που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου 2022 υποφέρουν ακόμα από εκμετάλλευση και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Η έκθεση κατονομάζει μια μηχανολογική εταιρεία, την “Mercury MENA”, η οποία αναφέρεται ότι άφησε περίπου 80 εργαζόμενους από το Νεπάλ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, απλήρωτους για περίπου 10 μήνες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι καθυστερήσεις μισθών, φθάνουν σε ύψος τα 1.700 ευρώ, με φυσιολογικό αποτέλεσμα “να έχει καταστραφεί η ζωή” των εργαζομένων.

 

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί την κυβέρνηση του Κατάρ να καταβάλει τους μισθούς στους συγκεκριμένους εργαζομένους, οι οποίοι υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκ των διευθυντών της Διεθνούς Αμνηστίας, Στιβ Κόκμπερν.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Κατάρ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου της, μετά από χρόνια συνεχούς κριτικής για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών. Οι δεσμεύσεις αυτές ήρθαν μετά την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε πληθώρα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων γαι όσους μετανάστες εργάζονταν σε κατασκευαστικά έργα υπό ακραίες θερμοκρασίες.

 

Πρόσφατα, ο εμίρης του Κατάρ εξέδωσε νόμο για την κατάργηση του δικαιώματος των εργοδοτών να χορηγούν ή να παρακρατούν άδειες εξόδου, εμποδίζοντας έτσι τους αλλοδαπούς εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ακτινογραφία της αγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Επόμενο άρθροΣτα 13,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη α’ εξαμήνου