Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ζητεί από το Στέητ Ντιπάρτμεντ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, ο οποίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ καταδικάζει την προκλητικότητα της Άγκυρας. Αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν στέλνει και ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μενέντεζ, μιλώντας στη Λένα Αργύρη, είπε ότι: «Οι συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, η απειλή ότι θα κάνουν το ίδιο στα ελληνικά νησιά, η επιθετικότητα με την οποία ενεπλάκησαν πρόσφατα με πλοίο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι πρόκειται για μια χώρα που, κατά την άποψή μου, είναι εκτός ελέγχου και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε ατιμωρητί».

Ο κ. Μακρόν

Προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις μονομερείς ενέργειές της στη Λιβύη έστειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν: «Θεωρώ πως η Τουρκία σήμερα παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου».

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι: «Η Γαλλία έχει μεγάλη ευθύνη εάν η Λιβύη παρασυρθεί στο χάος, αφού υποστηρίζει παράνομες δομές εκεί, εδώ και χρόνια και ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι που παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη».

Συνάντηση Ν.Δένδια – Τ. Πάϊατ

Σε συνάντηση του Τζέφρι Πάϊατ με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπου επί τάπητος τέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τη σαφή θέση των ΗΠΑ για το καθεστώς των νησιών, λέγοντας ότι: «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η νομική μας αντίληψη ότι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και η ηπειρωτική χώρα».

Για την Αγία Σοφία

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Αγία Σοφία προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση μέσω του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλαχαμίντ Γκιούλ, που δήλωσε ότι: «Πιστεύουμε ότι πρέπει (σ.σ. η Αγία Σοφία) να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού».

Η Ρωσία για τη Λιβύη

Εναντίον της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη, προτάσσοντας την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι: «Δεν βλέπω κάποια άλλη επιλογή πέραν της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Διάσκεψης του Βερολίνου».

Παλαιστινιακή διάψευση

Στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφώνου με την Τουρκία, στα βήματα της Λιβύης, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά -ένα σενάριο που, λίγες ώρες αργότερα, διέψευσε ο ομόλογός του στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧειρουργήθηκε και μένει εκτός δράσης για τέσσερις μήνες ο Μουσάτσιο
Επόμενο άρθροΣτο… τραπέζι και ο δανεισμός για τον Βιγιαφάνιες