Τη στρατηγική των προκλήσεων και της τεχνητής έντασης συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διοργανώνει φιέστα στην Αγιά Σοφιά, ανήμερα της θλιβερής επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έντονες οι αντιδράσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των ανθρώπων του πνεύματος. «Η φιέστα ενοχλεί τους Έλληνες και την αποδοκιμάζουν» διαμηνύει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη βεβήλωση του παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η φιέστα ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώνεται με την προγραμματισθείσα ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά.

«Η φιέστα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί τους Έλληνες και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών… Παρακολουθούμε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Και στο παρελθόν η Τουρκία επιχείρησε να παραβιάσει τον πολιτισμικό χαρακτήρα του μνημείου, με την ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου μέσα από την Αγιά Σοφιά.

Στην αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα και την προσπάθεια των τελευταίων ημερών εκμετάλλευσης από την Τουρκία των έργων περίφραξης στον Έβρο, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικός σταθμός ALPHA ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να προσπαθείς να το κρύβεις και να λες «δεν τρέχει και τίποτα» και να μεταφέρει τον φράκτη λίγο πιο εδώ, μην τυχόν και ενοχλήσεις την Τουρκία δεν πιστεύω ότι είναι ορθή στρατηγική».

Τις φιέστες για την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την προσευχή στον προαύλιο χώρο της Αγιάς Σοφιάς σχολίασαν οι πολιτικές δυνάμεις.

«Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO τμήμα της παγκόσμιας πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της» ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγιά Σοφιά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Προκλητική και η σημερινή κίνηση Ερνοτγάν να σπιλώσει ένα πολιτισμικό μνημείο. Αποτελεί στοιχείο της κλιμάκωσης» σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα ο Ερντογάν αποφάσισε να μολύνει την Αγιά Σοφιά με το Κοράνι. Η Ιστορία είναι αμείλικτη και η Τουρκία δεν έχει Ιστορία έχει ποινικό μητρώο» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Προκαλεί η Τουρκία

«Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επίκεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 που είναι Παρασκευή 29η Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους.

Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα κάνει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη την Παρασκευή 29η Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με την αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Πόλης. Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.

Καταδίκη των προκλήσεων από ανθρώπους του πνεύματος

Έντονα αντέδρασε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τις προκλήσεις της Άγκυρας καταδίκασαν σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος.

«Το 1934 ο Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην Ανθρωπότητα. Στην ουσία αποδόθηκε ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο. Η σημερινή κίνηση του Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του τη στιγμή που η χώρα του ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού
Λίνα Μενδώνη.

Από το 1985 η Αγιά Σοφιά έχει ενταχθεί στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Αυτό δεν εμποδίζει τον Τούρκο πρόεδρο κάθε τόσο να προκαλεί, ανακοινώνοντας προκλητικές χρήσεις του εμβληματικού ναού.

«Όσο γι’ αυτά που λέει ο Ερντογάν η απάντηση πρέπει να είναι παγκόσμια. Είναι το κέντρο όλης της ορθοδοξίας και πρέπει όλοι οι ορθόδοξοι στη Βουλγαρία τη Ρουμανία μαζί να βάλουμε τέρμα σ’ αυτά που λέει ο Ερντογάν. Αν κινηθούμε μόνοι μας είναι σα να το περιορίζουμε ως ελληνικό ζήτημα. Οι μεγάλες ρωμανικές εκκλησίες στην εξωτερικές τοιχογραφίες έχουν αγιάσει την Πόλη, είναι πανορθόθοξο» τόνισε η βυζαντινολόγος, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Τη συνεργασία των ορθοδόξων χώρων για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την προστασία της Αγιάς Σοφιάς ως εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας προτείνει και η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και νυν πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

«Είναι αχαρακτήριστη η συμπεριφορά ενός πολιτικού που διαλέγει μια τέτοια μέρα να κάνει τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα σ’ ένα ιστορικό χώρο που άλλαξε την πορεία της Ιστορίας» είπε.

Οι σημερινές προκλητικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγιά Σοφιά για την επέτειο της Άλωσης θα πραγματοποιηθούν πάντως χωρίς κόσμο λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτο «Ωνάσειο» χωρίς κόστος τα περιστατικά από το Παίδων «Αγία Σοφία»
Επόμενο άρθροΔίχασε η φωτογράφιση για εσώρουχα του Στέλιου Κρητικού με τον γιο του