Τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Λέσβο και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μικρές πορείες μαθητών πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή. Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κλείσε στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία. Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους μαθητές της Λέσβου κάλεσαν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».

 

«Μπροστά στα μάτια μας γεννιέται ο εφιάλτης του φασισμού που οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας, είχαν νικήσει και νομίζαμε όλοι ότι τον είχαμε θανατώσει. Πατριδοκάπηλοι και ρατσιστές με πρόσχημα, άλλοτε το Μακεδονικό και άλλοτε το Προσφυγικό προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού για να δηλητηριάσουν το παρόν και το μέλλον μας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί και αγωνιστές… Δεν τσιμπάμε στα ψέματα τους, πίσω από τον “αγνό” πατριωτισμό τους βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος, ο ρατσισμός και ο φασισμός. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι συμμαθητές μας είναι φασίστες… δεν μπορεί να είναι φασίστες, απλά “τσίμπησαν”. Όλοι μαζί πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό!» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι μαθητές της Μυτιλήνης.

 

Μαθητικές κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό στον Έβρο

 

Σε καταλήψεις σχολείων και αποχή από τις σχολικές αίθουσες προχώρησαν σήμερα το πρωί μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Έβρου, για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις». Νωρίτερα περίπου 300 μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον φάρο, στην παραλιακή.

 

«Να κρατήσουμε τη μαθητική κοινότητα μακριά από το μίσος, τον διχασμό και τον ρατσισμό»

 

«Η προσπάθεια να διοχετεύσει η Χρυσή Αυγή το εθνικιστικό δηλητήριο μέσα στους μαθητές και στα σχολεία, με πολλούς και διάφορους τρόπους, με απεσταλμένους έξω από τα σχολεία, με στελέχη της, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και επιπλέον στοχοποιώντας εκπαιδευτικούς, είναι μία προσπάθεια τρομοκράτησης, σκοταδισμού και ανελευθερίας» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την υποκίνηση καταλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα.

 

«Θα πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία το υπουργείο μας κάλεσε να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου και οι εκπαιδευτικοί φορείς» επισήμανε η υφυπουργός, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ψήφισμα της ΟΛΜΕ που «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την προσπάθεια να μετατραπεί ο ευαίσθητος χώρος των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού, να καλλιεργηθεί ο διχασμός, το μίσος, ο ρατσισμός και να μπουν μέσα οι νεοφασιστικές αντιλήψεις».

 

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο φαινόμενο, η κ.Τζούφη παρατήρησε πως «η ΝΔ δεν έχει πάρει θέση ή σιωπηλά δια πρωτοκλασάτων στελεχών της ενισχύει αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις και επιπλέον έχουμε και κάποιες τοποθετήσεις από εκπαιδευτικούς της ΔΑΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα, που υιοθετούν αυτούσιες τις εκδηλώσεις των χρυσαυγιτών».

 

Η κ. Τζούφη υπογράμμισε την ανάγκη «να κρατήσουμε τη μαθητική κοινότητα μακριά από το μίσος, τον διχασμό και τον ρατσισμό», εκτιμώντας πως «η ίδια η σχολική κοινότητα με τους δικούς τους μηχανισμούς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτού του τύπου τα φαινόμενα» και ότι ενδεχόμενη εμπλοκή της αστυνομίας, που προτείνεται από κάποιους «δεν μπορεί να επιλύσει τέτοιας φύσεως θέματα».

 

«Είναι ένα φαινόμενο που αφορά έναν αριθμό σχολείων γύρω στα 20 με 25 -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- από 2500 σχολεία, από την άλλη όμως έχουμε και πρωτοβουλίες μαθητών και σχολείων ενάντια σε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα σήμερα γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση ένα μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, έχουν κινητοποιηθεί οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και γονέων, για να υπάρξει μία απάντηση σε αυτήν την πάρα πολύ επικίνδυνη πρακτική, που γίνεται προσπάθεια να κλιμακωθεί έως την επόμενη Πέμπτη».

 

Ερωτηθείσα εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ΕΔΕ σε βάρος του φιλολόγου από την Βέροια, ο οποίος στοχοποιήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία, η κ. Τζούφη διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία και έχει απαντήσει το υπουργείο με σαφήνεια σε αυτό». «Υπήρξε μία καταγγελία γονέα ή κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση και αντίθετα και η ΟΛΜΕ υπερασπίζεται όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και γίνεται προσπάθεια διαπόμπευσής τους» διευκρίνισε.

 

 

Σημείωσε δε, πως οι προσπάθειες αυτές δεν περιορίζονται στα σχολεία, φέροντας ως παράδειγμα «την προσπάθεια διαπόμπευσης του καθηγητή της αρχιτεκτονικής του Μπελαβίλα, που κατεβαίνει υποψήφιος στον Πειραιά, πάλι με τέτοιου τύπου δημοσιεύματα απαξίωσης».

 

Η υφυπουργός επισήμανε πως στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες έγινε ειδική συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο αντισημιτισμός, συζήτηση που διευρύνθηκε. «Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Φάνηκε ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με σύγχρονα μέσα που πλησιάζουν τους μαθητές, όπως είναι τα social media και χρησιμοποιώντας στοχευμένα fake news να δημιουργούν αυτήν την κατάσταση και το κλίμα που φαίνεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχει βρει ακόμη τους τρόπους και τα εργαλεία να απαντάει» εξήγησε.

 

Αναφερόμενη στη χθεσινή υπερψήφιση -με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής- των τροπολογιών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και το κοινωνικό μέρισμα, η κ. Τζούφη τόνισε ότι «δίνουμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό κράτος».

 

Σχολιάζοντας τον απολογισμό των 100 ημερών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αλλά και τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ σημείωσε: «Οι οικονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Τότε στην αντιπολίτευση μιλούσαν για παροχολογία, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν αν θα καταργείτο το μέτρο μείωσης των συντάξεων. Όπως φαίνεται από τον κατατεθέντα προϋπολογισμό αυτό το άδικο μέτρο, που είχε επιβληθεί με την πίεση του ΔΝΤ, δεν θα υλοποιηθεί και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί αυτό που έγινε όλα τα τελευταία χρόνια, η κοινωνική ανταπόδοση, θα υπάρξει το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα δοθεί στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στα φτωχά νοικοκυριά αλλά και στο κομμάτι της μεσαίας τάξης, που έχει πληγεί στη διάρκεια αυτών των ετών. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται θα ισχύουν μόνιμα».

 

«Το κοινωνικό μέρισμα φέτος είναι της τάξης των 710 εκατ. -περίπου όσο ήταν και πέρυσι- πιθανώς να υπάρξουν κάποιες οριακές διαφορές, θα αφορά περίπου τους ίδιους ανθρώπους, αλλά αν έχουμε και κάποια άλλη δυνατότητα μπορεί στοχευμένα να δοθεί σε ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν», πρόσθεσε, ενώ για την επιστροφή αναδρομικών σημείωσε πως πρόκειται για «μια αποκατάσταση αδικίας, αλλά η ΝΔ δεν έδωσε τέτοια δείγματα γραφής, διότι όταν ήταν στην εξουσία μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έπιαναν τους στόχους, αλλά βύθισαν τη χώρα σε βαθύτατη ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ κατά 25%».

 

«Όποιος παρακινεί για καταλήψεις εγκληματεί κατά των παιδιών και της πατρίδας»

 

«Όποιος παρακινεί για καταλήψεις εγκληματεί κατά των παιδιών και της πατρίδας», είπε στο «Πρακτορείο FM» ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ . Σκρέκας

 

«Όποιος κι αν παρακινεί για καταλήψεις εγκληματεί κατά των παιδιών και της πατρίδας, αφού αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

 

«Αυτοί που παρακινούν να κλείνουν τα σχολεία με καταλήψεις δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο παρά μόνο για τους εαυτούς τους και πώς θα εκμεταλλευτούν τα παιδιά και θα τα καπελώσουν για να αποκομίσουν κομματικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κέρδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

 

«Δεν πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι τα παιδιά είναι ούτε χρυσαυγίτες, ούτε φασίστες, ούτε εθνικιστές. Εκείνο το οποίο κάνουν είναι ότι προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτό που πιστεύουν πως είναι καλύτερο για την πατρίδα τους, αλλά το πρόβλημα είναι στον τρόπο που έχουν αποφασίσει να εκφράσουν αυτή τη διεκδίκησή τους».

 

Τόνισε, δε, ότι «τα παιδιά πρέπει να τα προστατεύσουμε και όποιος προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη κομματικά, ταπεινά, ελεεινά, χρησιμοποιώντας τα παιδιά, είναι εγκληματίας και θα πρέπει να λογοδοτήσει. Κι αυτό αφορά όλους, από όπου και αν προέρχονται».

 

«Τα σχολεία -κι αυτό το είπε ανοιχτά η Νέα Δημοκρατία- πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά», σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του δεν είναι υπέρ των καταλήψεων. «Είναι λάθος οι καταλήψεις για όποιον λόγο κι αν γίνονται, υπάρχουν άλλοι τρόποι να εκφράσεις την αντίδρασή σου και να υπερασπιστείς αυτό το οποίο είναι σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Μερόπης Τζούφη, στο «Πρακτορείο FM» για το ίδιο θέμα, ο κ. Σκρέκας είπε πως ενώ η κ. Τζούφη «καταδίκασε τις καταλήψεις για το Μακεδονικό, κάποιες άλλες αντι-καταλήψεις που ξαφνικά άρχισαν να ξεφυτρώνουν δήθεν αυθόρμητα στην Αθήνα τις υποστήριξε και τις υπερασπίστηκε», γεγονός που, όπως τόνισε, σημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη για τις καταλήψεις που τον βολεύουν και άλλη άποψη για εκείνες που προσπαθούν να εκφράσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που εκείνος θέλει».

 

Κληθείς να σχολιάσει το σύνθημα «Η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία», ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι δεν συμφωνεί «με συνθήματα μίσους, με συνθήματα που συχνά δεν εκφράζουν αυτό το οποίο είναι το σωστό και το αληθές», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αυτή τη στιγμή μια συμφωνία που προωθεί αυτή η κυβέρνηση για τα Σκόπια, είναι μια συμφωνία που είναι εντελώς λάθος, είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται εμείς να την ψηφίσουμε ποτέ».

 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο κ. Τσίπρας, με ερασιτεχνισμό, με αδιαφορία γι’ αυτό το οποίο αφορά τις επόμενες γενιές, προσπάθησε ακόμα και τα εθνικά θέματα να τα χρησιμοποιήσει για να έχει πολιτικό όφελος και να διασωθεί πολιτικά εκείνος» και «αυτό κάνει τεράστια ζημιά στην πατρίδα».

 

Αναφορικά με την υπερψήφιση, με ευρεία πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, των τροπολογιών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και το Μάτι, ο κ. Σκρέκας σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας έρχεται να κάνει όλα αυτά τώρα μετά από τέσσερα χρόνια εξαπάτησης και υποκρισίας».

 

«Τα μέτρα που φέρνει ο κ. Τσίπρας ούτε που πλησιάζουν τις αυξήσεις που έχει κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν διαγράφουν τις αυξήσεις που έχει φέρει. Λέει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ έως και 30% -μεσοσταθμικά έως 2% ή και 1,5% κι αυτά για ένα πολύ μικρό κομμάτι. Μα το αφορολόγητο όριο, που θα μειωθεί από τις 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 5.000 που έχει ψηφίσει ο κ. Τσίπρας, θα τους πάρει 150 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, ακόμα κι αυτά που πάει να δώσει τώρα θα τα πάρει την επόμενη χρονιά, γιατί έχει το αφορολόγητο, το οποίο δεν έχει πει ότι θα το καταργήσει. Η εξαπάτηση και η υποκρισία συνεχίζονται κι αυτό δεν έχει τέλος», υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Παγκρήτιας-Δικτύου Πράξη/ΙΤΕ
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους του πλεονάσματος 3,5%