«Η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης για ευρύτερες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη και μάλιστα όχι μόνο η συμφωνία αλλά και άλλα θέματα, τα οποία σχετίζονται με την οικονομική πολιτική και τον γενικότερο προσανατολισμό της χώρας μετά την περίοδο των μνημονίων, και ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη συσπείρωση του προοδευτικού χώρου». Αυτό ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Real fm 97,8, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βερναρδάκης αντέκρουσε όσα λέγονται περί εργαλειοποίησης της συμφωνίας για πολιτικά οφέλη και υποστήριξε ότι η συμφωνία έχει αντικειμενικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του κομματικού συστήματος γιατί ξαναβάζει διλήμματα και ζητήματα προσανατολισμών.

«Το γεγονός ότι πράγματι καθορίζει τις κομματικές αλλαγές είναι αλήθεια, το ότι γίνεται σχεδιασμένα δεν ισχύει. Είναι μια ιστορία που συζητιέται εδώ και έναν χρόνο και έφτασε στην τελική εκδοχή.

 

Είναι αυτονόητο ότι απέναντι στο ζήτημα αυτό θα δράσουμε πολιτικά, θα επιδιώξουμε συσπείρωση δυνάμεων ευρύτερων του κλασικού ΣΥΡΙΖΑ, τη συγκρότηση ενός πολιτικού, προοδευτικού πόλου, ο οποίος έχει αναφορές και στην οικονομική και κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συνομιλίας με ευρύτερα στρώματα, που δεν ανήκαν στην τυπική Αριστερά.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει αυτήν τη στιγμή ως ένα είδος φωτισμένου ηγεμόνα. Έχει τον χώρο του και την αναφορά του στον αριστερό χώρο του κομματικού συστήματος.

 

Οφείλει αυτήν τη στιγμή να δει κινήσεις και προς τον μεσαίο χώρο, σε αυτόν που λέγαμε μεσαίο χώρο, και προς την Κεντροαριστερά, ακόμα και προς τις δυνάμεις της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, διότι ένα από τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί είναι ένας διχασμός στις δυνάμεις της κλασικής Κεντροδεξιάς ανάμεσα στις πιο εθνικιστικές πλευρές και στις πιο φιλελεύθερες και δημοκρατικές».

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜέλος στην Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και η Δίρφυς ΑΕ
Επόμενο άρθροΕλλάδα-ΠΓΔΜ: Απαιτούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης