Η κύρωση της Σύμβασης Παράτασης της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας για 20 επιπλέον χρόνια κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να επιταχύνει τη διαδικασία για πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που ελέγχει.

 

Η σύμβαση θα παραταθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου 2046. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προβλέπεται:

 

1. Αύξηση ταμειακών δημοσίων εσόδων ύψους 1.115 εκατ. ευρώ, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., από την είσπραξη του Τιμήματος από την Εταιρεία Αεροδρομίου, λόγω της παράτασης, για είκοσι έτη, της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ), χωρίς δημοσιονομική επίπτωση στην τρέχουσα χρήση.

 

2. Πρόσθετη αύξηση δημοσίων εσόδων, λόγω:

 

α. αναπροσαρμογής του Τιμήματος με την προσθήκη ποσού ίσου με 10,30% ετησίως, υπολογιζόμενο αναλογικά σε ημερήσια βάση, λόγω καταβολής αυτού μετά τις 31-12-2018.

 

β. του γεγονότος ότι ο ανακτήσιμος Φ.Π.Α. από την εταιρεία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 18% επί του Τιμήματος, ενώ το Τίμημα υπόκειται σε Φ.Π.Α. 24%. Η αύξηση των καθαρών εσόδων εκ της αιτίας αυτής αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 67 εκατ. ευρώ, λαμβανομένου υπόψη και του αυξημένου Τιμήματος κατά 10,30% ετησίως, λόγω μη καταβολής αυτού στις 31-12-2018.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο682.500 ευρώ για την απόκτηση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε διατηρητέο
Επόμενο άρθροΔιεργασίες στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη