Αφορά στη διάσπαση της εταιρίας για την ιδιωτικοποίησή της

 

Κατατέθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το νομοσχέδιο που αφορά στη διάσπαση της ΔΕΠΑ για την ιδιωτικοποίησή της και τον επανακαθορισμό του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

 

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αφορά στις ρυθμίσεις για τη γεωθερμία, α περιλαμβάνει ωστόσο και άλλες παρεμβάσεις με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν στο διαχωρισμό της ΔΕΠΑ για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, το ΙΓΜΕ καθώς και άλλα θέματα ενέργειας και χωροταξίας.

 

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ καθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγής προμήθειας εμπορίας αερίου από τις δραστηριότητες των δικτύων. Αυτό γίνεται γιατί στην αποκρατικοποίηση το κομμάτι της εμπορίας θα διατεθεί σε επενδυτή με πλειοψηφικό πακέτο ενώ στα δίκτυα το δημόσιο θα διατηρήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο.

 

Έτσι όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο (51%) με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου επί των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ δεν δύναται να κατέλθει του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.

 

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η πώληση και μεταβίβαση κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ προβλέπει:

 

• την απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ από την τελευταία

 

• τη σύσταση νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, η οποία θα δραστηριοποιείται στα διεθνή έργα και στην οποία θα εισφερθεί η υφιστάμενη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ στην ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ,

 

• τη μετονομασία της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και η απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ από την τελευταία.

 

Για το διαγωνισμό που θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η πώληση του 50% συν μία μετοχή ενώ οι υπόλοιπες μετοχές θα περιέλθουν στο δημόσιο άνευ ανταλλάγματος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Καρφιά» από Moody’s για κατώτατο μισθό και «κόκκινα» δάνεια
Επόμενο άρθροΞυλοδαρμός Κούγια στον Λαζόπουλο στο «Αθηνών Αρένα»