Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την τελική προσφορά δημοσίου χρέους χώρας για το 2018.

 

Η Ιταλία σχεδιάζει να πουλήσει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια ευρώ διετών ομολόγων μηδενικού επιτοκίου την Πέμπτη, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μετά από τις τριήμερες διακοπές των Χριστουγέννων. Το spread μεταξύ των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και των γερμανικών διευρύνθηκε πριν από τη δημοπρασία του Υπουργείου Οικονομικών στη Ρώμη ενός πρόσθετου ποσού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή, που συμπεριλάμβανε τίτλους πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας.

 

Ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια.

 

Σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών 10 ετών αυξήθηκαν τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,87%. Το spread έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στις 265, αφού μειώθηκε στις 249 μονάδες βάσης στις 20 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε έως και 0,7%.

 

Την ίδια ώρα, σε μπλοκάρισμα της κρίσιμης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ στην Carige Banca προχώρησε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με το αιτιολογικό ότι θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το μέλλον της τράπεζας.

 

Η Carige διασώθηκε από τις άλλες τράπεζες της χώρας, οι οποίες αγόρασαν τον περασμένο μήνα ένα δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 320 εκατομμυρίων ευρώ που η τράπεζα δεν μπόρεσε να εκδώσει στην αγορά.

 

Οι ανησυχίες για το μέλλον της 10ης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, είχαν ως συνέπεια την άνοδο των ιταλικών αποδόσεων που απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα πρόσφατα χαμηλά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθροΟ Liikanen ο πιο πιθανός διάδοχος του Draghi