Μεγάλη πτώση για τις μετοχές της Lenovo και της ZTE την Παρασκευή, δεχόμενες πλήγμα από τις ανησυχίες ότι θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις τους.

 

Αιτία το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κινεζικά κατασκοπικά τσιπ χάκαραν Amazon, Apple και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες αλλά και δημόσιες υπηρεσίες.

 

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο εξοπλισμός κέντρου δεδομένων που «τρέχει» από την Amazon Web Services και την Apple  έπεσε στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης, μέσω ενός μικροτσίπ που εισάγεται κατά τη διαδικασία κατασκευής του. Το Πεκίνο φέρεται να απέκτησε έτσι πρόσβαση σε εσωτερικά δίκτυα.

 

Οι μικροεπεξεργαστές, που είναι αντικείμενο top secret αμερικανικής κυβερνητικής έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών από αμερικανικές επιχειρήσεις.

 

Θεωρείται ότι έχουν εισαχθεί από την εταιρεία κινεζικών σέρβερ Micro, η οποία συναρμολογεί μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα κέντρα. Η Apple αρνήθηκε έντονα πάντως το γεγονός.

 

Οι μετοχές της Lenovo βουτάνε 18% ενώ της ΖΤΕ, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής smartphone –εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ- υποχωρούν 11%, ως αντίδραση στους προβληματισμούς ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές θα είναι διστακτικοί στην αγορά κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Ντράγκι-Ματαρέλα για τον προϋπολογισμό
Επόμενο άρθροΕπιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και του δήμου σε κτίριο που διέμεναν μετανάστες