Σημαντική εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση δρομολογεί η νέα υπουργική απόφαση που αφορά την διαχείριση των αδειών φύτευσης που περιλαμβάνει  την αλλαγή των κριτηρίων προτεραιότητας, καθώς και το μεγαλύτερο σε βαθμολόγηση κριτήριο της «Αύξηση του μεγέθους των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων».

Η νέα απόφαση εξορθολογίζει τα κριτήρια προτεραιότητας για τη λήψη νέων αδειών φύτευσης στη βάση των προτάσεων της ΚΕΟΣΟΕ, μετά από άσκηση έντονων πιέσεων και κριτικής της Οργάνωσης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΚΕΟΣΟΕ είχε αντιδράσει έντονα μετά την υπογραφή της προηγούμενης ΥΑ, αφού σύμφωνα με αυτή άδειες φύτευσης ελάμβαναν κυρίως οι μεγάλες σε επιφάνεια αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αποτελούν ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με την επιφάνεια του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και σε σχέση με τον αριθμό των αμπελοκαλλιεργητών.

Η νέα ΥΑ ανακατευθύνει τις νέες άδειες φύτευσης σε δικαιούχους των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό της υφιστάμενης αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι ότι σε επίπεδο έκτασης έχει βιώσιμη επιφάνεια.

Τα αιτήματα για την χορήγηση νέων αδειών φύτευσης υποβάλλονται στην ψηφιακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ έως 23 Δεκεμβρίου 2021.

Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των εκατό 100 στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα.

Η νέα υπουργική απόφαση εισάγει επίσης για πρώτη φορά τον έλεγχο ως προς την υποβολή τουλάχιστον μίας δήλωσης Συγκομιδής από τους αιτούντες παραγωγούς, τις τελευταίες οκτώ περιόδους υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής.

Η αλλαγή των κριτηρίων με βάση την προηγούμενη και ισχύουσα από 23 Νοεμβρίου 2021, απεικονίζεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓεωργιάδης – Κανένα μέτρο δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμένους
Επόμενο άρθροΒατόπουλος – Δεν αποκλείεται lockdown – Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή»