Απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο δίνει το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, την οποία τιτλοφορεί «Χωρίς φόβο και πάθος».

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή.

Ειδικότερα, το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, υπερψηφίζοντας πάντως συγκεκριμένες αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως γνωστοποίησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει όλες τις αλλαγές.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ εξέδωσε μία ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνει πως «συμφωνεί και ψηφίζει την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.», ωστόσο, καταγγέλει την «προκλητική» – όπως την χαρακτηρίζει – «άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών».

Μάλιστα, η ΚΟ του κόμματος επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως λέει «όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων, που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ‘fake news’, που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία».

Επιπλέον, το ΚΙΝΑΛ ζητά από την κυβέρνηση «να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά ‘κοινωνικής πανδημίας’».

Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ:

«Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο ‘τιμωρητικό’, αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. ‘Εργαλείο’ του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.

Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.

Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.

Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ‘fake news’, που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά ‘κοινωνικής πανδημίας’.

Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που ‘λανσάρει’ με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός – Τι απαντά ο ΕΟΔΥ για τις «αριθμητικές διαφορές» σε κρούσματα και θανάτους
Επόμενο άρθροΚοροναϊός – Στο 97,7% των κρουσμάτων αντιστοιχεί πλέον το Δέλτα