«Αποτρεπτική ισχύς, εξωστρέφεια και εξωτερικοποίηση του ζητήματος σε επίπεδο διπλωματίας», είναι τα δύο κυρίαρχα ζητήματα για το ΚΙΝΑΛ, ως προς τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, έτσι όπως τα περιέγραψε ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως, για το Κίνημα Αλλαγής, η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους «μικροπολιτικής διαχείρισης», ενώ προσέθεσε πως η αποφασιστικότητα διαχείρισής τους «φυσικά και πρέπει να έχει ορίζοντα τη Χάγη και το τραπέζι του διαλόγου, αλλά πρέπει να βρισκόμαστε και ένα βήμα πριν», όπως είπε.

Και τόνισε πως δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα: «Πρώτον, αποτρεπτική ισχύς και, δεύτερον, εξωστρέφεια και εξωτερικοποίηση του ζητήματος σε επίπεδο διπλωματίας».

Όσον αφορά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και την ενίσχυση των εξοπλισμών μας, ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η κρίση των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εισηγήσεις τους. «Για αυτό», όπως είπε, «σταθήκαμε υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας και για το κρίσιμο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με την Γαλλία, αλλά και για το ζήτημα των εξοπλισμών».

Ο κ. Χριστοδουλάκης, που εκπρόσωπησε την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έθεσε το ζήτημα της αναγκαίας συλλογικής στάσης της ΕΕ και ειδικά των σοσιαλιστικών δυνάμεων «ως προς το κρίσιμο θέμα των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως τόνισε, «πέραν των ευχολογίων και της αποφασιστικής ρητορικής – χρήσιμη, αλλά δεν φτάνει – είναι αναγκαίο να βρούμε όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές συμμαχίες, έτσι ώστε και ο ρόλος της (σ.σ. ΕΕ), που αφορά όχι μόνο ελληνικά και κυπριακά ζητήματα, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, να είναι απόλυτα καθοριστικός, αποφασιστικός και συντεταγμένος».

Διαβάστε επίσης: Να δώσουμε τέλος στη λιτότητα και τη συντήρηση το μήνυμα Γεννηματά στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Για την ενεργειακή κρίση και τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Παγκόσμιο ζήτημα αποτελεί η ενεργειακή κρίση, ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως αφορά τόσο την πανδημία και την αυξημένη ζήτηση, όσο και γεωστρατηγικές επιλογές, «όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας και άλλων παραγόντων διεθνώς, που έχουν προκαλέσει μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», όπως είπε.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την κλιματική κρίση και τη σταδιακή μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας, προσέθεσε τονίζοντας πως η συζήτηση αυτή πρέπει να αφορά και σε ένα μοντέλο αυτονομίας της Ευρώπης, «στον τρόπο παραγωγής της δικής της ενέργειας και ελαχιστοποίησης της εξάρτησής της» από εξωτερικούς παράγοντες. Δυστυχώς, όπως είπε, «εξαιτίας της ανεπαρκούς τοποθέτησης της ΕΕ στα θέματα αυτά, θα πρέπει να δούμε πώς θα τα διαχειριστούμε τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο».

Και εξήγησε πως, επειδή μετατοπίζονται οι αυξημένες τιμές ρεύματος και των άλλων μορφών ενέργειας στους καταναλωτές, είναι κρίσιμο να υπάρξει μια καθοριστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παραθέτοντας τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπως τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και μια καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του δημόσιου τομέα, όπως π.χ. μέσω της ΔΕΗ, στην άσκηση πίεσης στους εξωτερικούς παρόχους, για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή «και να μην πληρώσουν πάλι το βάρος και αυτής της κρίσης οι ασθενέστεροι».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚικίλιας – Με στρατηγική και σκληρή δουλειά θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα στον ελληνικό τουρισμό
Επόμενο άρθρο«Καθένας έχει το δικαίωμα να πάρει όποια απόφαση θέλει»