Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου έξω από το δημαρχείο της Ζαγοράς. Εκπρόσωποι των συλλόγων κατέθεσαν  ψήφισμα στη δημοτική αρχή, με το οποίο καταγγέλλουν την κυβέρνηση για “ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με δεκάδες αντιαγροτικούς νόμους”. Για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι αγρότες της περιοχής καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο να διασαφηνίσουν τη θέση τους για το αν προτίθενται να αφήσουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, τα κάστανα και τα αμύγδαλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους αγρότες με τις αντίστοιχες καλλιέργειες. Ζητούν να
μην κοπεί καμία επιδότηση και να συνδεθεί με την πραγματική παραγωγή.

Στο ψήφισμα αναφέρονται, επίσης, στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής τους ή ακόμη και την ξήρανση των δένδρων. Όπως λένε “μεγάλη ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή, η περιφέρεια και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει καμιά παρέμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος άρδευσης”.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι συχνές διακοπές νερού λόγω του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης. Ζητούν, επίσης, ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων, διαμαρτυρόμενοι ότι η αγροτική οδοποιία είναι σε μαύρα χάλια, με αποτέλεσμα την αργή και δύσκολη πρόσβαση στα χωράφια τους, αλλά και τη φθορά των αγροτικών τους μηχανημάτων.

Άλλο ζήτημα που θίγουν οι αγρότες του Αν. Πηλίου είναι οι δασικοί χάρτες, καθώς πολλά από τα χωράφια θεωρούνται δασικές περιοχές και όχι καλλιεργούμενες. Ζητούν να ανοίξει το σύστημα αντιρρήσεων και να είναι δωρεάν για όλους όσοι καλλιεργούν έως και 50 στρέμματα, αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν ήδη κάνει τις αντιρρήσεις.

Μεγάλο βάρος στις πλάτες τους, όπως αναφέρουν στο ψήφισμα, είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει να καλλιεργήσουν τη γη μας. Απαιτούν μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητα αγροεφόδια και καύσιμα, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Αθηνά, επισκευή και συντήρηση των Κέντρων Υγείας και στελέχωσή τους με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, άμεση επισκευή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων στα χωριά.

Τέλος, επισημαίνουν ότι οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο από τον ΕΛΓΑ είναι κουτσουρεμένες και ψίχουλα αφού δεν αποζημιώνονται για όλες τις καταστροφές, αλλά ούτε και στο 100%. Ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις νόσους και φυσικούς κινδύνους.”
Οι αγρότες της Ζαγοράς καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για άρνηση και αδιαφορία απέναντι στα προβλήματά τους, λέγοντας ότι “χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ότι οι αγροτικοί δρόμοι τη φετινή χρονιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα, ενώ για τις κατεστραμμένες έως ανύπαρκτες υποδομές άρδευσης που επηρέασαν και υποβάθμισαν τα αγροτικά
προϊόντα, η απάντηση ήταν ότι οι αγρότες δεν επιμελήθηκαν τις καλλιέργειές τους”.

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο στην Άνδρο – Αυτοκίνητο «εισέβαλε» σε αυλή σπιτιού
Επόμενο άρθροΠέντε προσαγωγές για τα χθεσινά επεισόδια στο μπάσκετ Ολυμπιακός