Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις, εκτιμά ότι αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επισημαίνει ότι η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και βάζει σε κινδύνους και περιπέτειες το λαό μας.

Σε αυτό το συμπέρασμα σημειώνει το ΚΚΕ συγκλίνουν τα εξής γεγονότα:

Πρώτο, η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926, επί της ουσίας της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, που έχουν καθορίσει τα σύνορα στον Έβρο, αξιοποιώντας την περίοδο της υποχώρησης των νερών του ποταμού και την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον Φράκτη στον Έβρο.

Δεύτερο, οι συνεχείς και κλιμακούμενες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ, που θέτουν θέμα νομιμοποίησης των υπερπτήσεων και αμφισβήτησης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Τρίτο, οι απειλές του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου περί έντασης των προσφυγικών ροών στα νησιά και ενδεχομένως προς τον Έβρο, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία των δύο μερών για το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα.

Τέταρτο, η συνέχιση των γεωτρήσεων τουρκικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πέμπτο, η συμφωνία της λιβυκής κυβέρνησης Σάρατζ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας στα πλαίσια του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού Συμφώνου για τον αυθαίρετο καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή και το ενδεχόμενο έναρξης ερευνών νοτίως της Κρήτης, σε συνθήκες συνέχισης του πολέμου στη Λιβύη, και πολιτικο-στρατιωτικής στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν στις δυνάμεις του Σάρατζ.

Έκτο, η στήριξη του ΝΑΤΟ στην τουρκική επέμβαση στη Λιβύη και της κυβέρνησης Σάρατζ, δια μέσου των δηλώσεων του ΓΓ της “λυκοσυμμαχίας”, Στόλτεμπεργκ».

Επί της ουσίας, σχολιάζει το Κομουνιστικό Κόμμα, πρόκειται για ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και τη συμμετοχή των δύο κρατών στον γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, με στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης της ΝΔ , του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Οι μύθοι,υπογραμμίζει το ΚΚΕ, ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά-εδαφικά δικαιώματα της χώρας έχουν καταρριφθεί. Καταλήγει πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας συμβαδίζει με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ζητά, πρωτίστως, την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την απεμπλοκή της από τα σχέδια τους στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ μικροσκοπική συσκευή ελληνικής startup που τράβηξε τα βλέμματα στο Ντουμπάι
Επόμενο άρθροΕπαγγελματίας Formula e-racer αποκλείεται γιατί χρησιμοποίησε τρίτο για τη συμμετοχή του