Στη χώρα μας τα θύματα ανέρχονται σε 130 και τα κρούσματα σε 2.506, με πέντε νέα να εντοπίζονται στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, καθώς τρεις ασθενείς κατέληξαν, 17 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και 17 εργαζόμενοι παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα για τον τρόπο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ιχνηλατούνται και οι επαφές γιατρού της κλινικής που βρέθηκε θετικός στον ιό και πριν απομακρυνθεί είχε εξετάσει 50 άτομα σε δύο ιδιωτικά ιατρεία τα οποία διατηρούσε.

Είναι ένας από τους 39 εξωτερικούς συνεργάτες που κατά παράβαση του πρωτοκόλλου πραγματοποιούσαν μικρές επεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την αναστολή κάθε τακτικής χειρουργικής επέμβασης, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

«Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο, ασθενείς με συμπτώματα έκαναν δύο φορές αιμοκάθαρση και αυτό συνέβαλε στη διασπορτά του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επιβεβαιώνοντας ότι στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου «τα μέτρα ήταν ελλειπέστατα αν και νοσηλεύονταν ευάλωττες ομάδες όπως οι νεφροπαθείς».

Αναφορικά με την καταγγελλία για ιδιώτες γιατρούς- συνεργάτες ο κ. Αρκουμενέας απάντησε ότι είναι γεγονός ότι η κλινική είχε εξωτερικούς συνεργάτες που έκαναν μικρά χειρουργεία, ενώ επισήμανε:

«Υπάρχει και τώρα γιατρός που αρνείται να δεχτεί ότι είναι θετικός και συνεχίζει τα εξωτερικά ιατρεία».

Η ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλεύονταν 116 άτομα κι εργάζονται 110, συνεχιζει να λειτουργεί ως μονάδα αιμοκάθαρσης για νεφροπαθείς.

Ορισμένοι ασθενείς της ιδιωτικής κλινικής καταγγέλλουν ότι δεν ήταν ενήμεροι για τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ ο ασθενής «μηδέν» είχε κάνει τρεις αιμοκαθάρσεις στην κλινική, χωρίς να κρύψει ότι είχε πυρετό.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Περιστερίου, πραγματοποιεί συνεχώς απολυμάνσεις στην περιοχή, ενώ άμεση αναστολή λειτουργίας της μονάδας Υγείας ζήτησε ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης.

Σωτήρης Τσιόδρας: 96 νεφροπαθείς πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρση

Όπως ανέφερε, ο Σωτήρης Τσιόφρας πρόκειται για ασθενείς που δεν βρέθηκαν θετικοί, ενώ έλαβαν αγωγή προφύλαξης και συνεχίζουν την αιμοκάθαρση παρουσία λοιμωξιολόγου.

Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές «δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους». Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορονοϊό.

Οι νεφροπαθείς αυτοί είναι 96 στον αριθμό όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους «και να αισθανθούν ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει».

Το πόρισμα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναμένει ο Εισαγγελέας

Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Στην κλινική μετέβη κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της Κλινικής.

Η ΕΑΔ προγραμματίζει ελέγχους και σε άλλες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαίρη Σκανδάλη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην κλινική στο Περιστέρι (video)
Επόμενο άρθροΚ. Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον μέρος της ατζέντας για πράσινη ανάπτυξη