Απολύτως καλοδεχούμενος θα ήταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένας ενιαίος προϋπολογισμός για τις χώρες της Ευρωζώνης- ειδικά μάλιστα εάν παρείχε εργαλεία μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εσε σπιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

«Ένα κοινό εργαλείο προϋπόλογισμού, εάν σχεδιαστεί κατάλληλα, θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα του κάθε κράτους μέλους και της Ευρωζώνης ως συνόλου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Ιταλός τραπεζίτης.

 

«Αντί να δημιουργούνται συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στους διάφορους τομείς πολιτικής, η δημοσιονομική ικανότητα θα μπορούσε να στηρίξει τη νομισματική πολιτική στην σταθεροποίηση της οικονομίας και τη σταθερότητα των τιμών» εξηγεί ο κ. Ντράγκι,ο οποίος το φθινόπωρο θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ.

 

Ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για βαθύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση στην Ευρωζώνη- κάτι που εν πολλοίς συμμερίζονται όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Δεν την αντιλαμβάνονται όμως όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αν για παράδειγμα τον διαδεχθεί ο Γερμανός, Γενς Βάιντμαν, δύσκολα θα ακούσουμε να μιλάει για «δημοσιονομική ικανότητα».

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπεκτείνεται το πρόγραμμα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων
Επόμενο άρθροΣοβαρή πρόκληση για όλους μας τα “κόκκινα” δάνεια