«Σε μια περίοδο πολυεπίπεδων αμφισβητήσεων των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η δημοκρατία χρειάζεται τη συμμετοχή των γυναικών, όχι μόνο ως υποψηφίων αλλά και ως ψηφοφόρων» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Αυτοδιοικητικές – Ευρωεκλογές: Οι γυναίκες μπροστά» που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε συνεργασία με τον τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ.

 

Για τον λόγο αυτό, η περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς σήμερα «η Ακροδεξιά τολμά να ξανασηκώσει κεφάλι, ν’ αμφισβητήσει κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών, προβάλλει την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, τη χώρα του Διστόμου και της Βιάννου. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει δώσει άλλοθι για την επιστροφή των πατριαρχικών προτύπων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Γυναίκες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

 

Η Ρένα Δούρου, στην θεματική ενότητα «Γυναίκες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Το θεσμικό πλαίσιο, η ποσόστωση, οι πολιτικές», υπογράμμισε ότι «η τοπική διακυβέρνηση, εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους, χρειάζεται την ασφαλιστική δικλείδα της γυναικείας συμμετοχής».

 

Όχι γιατί είναι θέμα φύλου, διευκρίνισε. «Είναι θέμα δημοκρατίας, ισότητας, ελευθερίας. Και στο θέμα αυτό έχουμε πολλή δουλειά. Τόσο στο επίπεδο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι. Τόσο στην παρακίνηση των γυναικών να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών στις Περιφέρειες της πατρίδας».

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομόλογό της, Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου για την κοινή αντίληψη ως προς την «περιφερειακή διακυβέρνηση» που διαπίστωσαν με αφορμή τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στη Λέσβο κατά τον σεισμό του 2017. Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η «υποδειγματική» συνεργασία τους δεν οφείλεται γιατί ως γυναίκες είμαστε «νοικοκυρές» ή «τακτικές ή «ευαίσθητες» αλλά γιατί αυτή στηρίχθηκε «στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης, της αναζήτησης άμεσων λύσεων μέσα από την αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ είναι τεράστια
Επόμενο άρθροΜε κέρδη έκλεισε ο Γενικός Δείκτης